НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Това което трябва да знаете за самочувствието

Това което трябва да знаете за самочувствието

0
Това което трябва да знаете за самочувствието
Това което трябва да знаете за самочувствието

Темите свързани със самочувствието се дискутират от много психолози през последните десетилетия.

За тази тема са издадени десетки статии, книги и продукти, които обещават да повишат вашето самочувствие. Всички тези продукти въртят индустрия за милиарди. Най-интересният факт е че психолозите все още спорят какво всъщност представлява самооценката. Въпреки всички спорове проведени в последните десетилетията  относно дефиницията , характеристиките и функциите на самочувствието, има няколко неща, за които психолозите могат да се съгласят.

Учените смятат, че има различни видове самочувствие. Самооценката ни може да бъде генерална, как оценяваме себе си като цяло и специфична, как се чувстваме в конкретна област от живота, като професионалист, родител, готвач и други. Има много области на специфично самочувствие, но не всички са еднакво важни. Например, ако сте спортист и се провалите в един мач, загубата няма да ви навреди, ако спортът  не е важен за вас, но ако сте професионален играч, това може да направи голям пробив във вашето самочувствие. Колкото по-важна е една област за вас, толкова по-силно е въздействието й върху самочувствието ви.

Самооценката ни се променя всеки ден и час, така както човек може да се чувства страхотно един ден, така може да се чувства несигурен в следващия. Хората смятат, че самочувствието ни може да бъде добро или лошо, но нещата не стоят по този начин. Нещата са много по-динамични и постоянно се движим нагоре-надолу на базата на вътрешната обратна връзка. Външната обратна връзка, която получаваме от околната среда също е важна за определянето на самочувствието ни. Някои хора обаче имат по-високо общо самочувствие от други.

Трябва да се стараем да бъдем в златната среда, що се отнася за самочувствие, защото високото такова също не е добро. Това са хората, които страдат от „нарцисизъм”. Те са склонни да имат висока самооценка, но в действителност самочувствието им е крехко и нестабилно. Най-малките обиди могат да ги накарат да се почувстват силно обидени и наранени.  Хората с добро и стабилно самочувствие са доста по-щастливи, отколкото хората, които страдат от „нарцисизъм”. Когато един човек се мисли за невероятно привлекателен това може да бъде нарцисизъм или правилно отражение на действителния му външен вид. Това обаче не може да ни каже много за неговото самочувствие.

Самочувствието и физическата привлекателност не са взаимно свързани. Установено е, че хората с по-ниско самочувствие са оценявани от другите като също толкова привлекателни, колкото и другите, които имат  по-високо самочувствие. Всичко зависи от това как ще се представим пред другите. Когато двама души, които физически са еднакво привлекателни, но единият е с по-високо самочувствие от другия, това ще проличи в начина им на обличане. Този, който е с по-високо самочувствие се чувства добре в кожата си. Това ще го накара да се облече по-привлекателно и той самият ще се чувства по-уверен. Докато този, който е с по-ниско самочувствие ще се чувства по-несигурен и неуверен.  Не вярвайте в това, че по-привлекателните хора се чувстват по-добре само защото получават повече комплименти и по-голямо внимание.

Когато един човек е с ниско самочувствие той не вярва на комплименти и похвали. Той се чувства сякаш не е достоен за тях и това само го стресира допълнително от високите очаквания. За да подобрят самочувствието си много хора сами си правят комплименти под формата на положителни утрвърждения. Такива могат да бъдат – „Аз съм привлекателен и достоен да срещна голята любов” или „Скоро ще ме повишат в работата, защото съм способен в това, което правя.

За съжаление обаче положителните утвърждения карат хората с ниско самочувствие да се чувстват още по-зле.  Това е така , защото когато едно такова твърдение е твърде далеч от това, в което вярваме,че сме, ние сме склонни да го отхвърлим. Когато някой се чувства слаб, повтарянето на това колко е велик само ще засили чувството у него за безсилие и слабост.  Единствените хора, при които действат положителните утвърждения са тези, които имат висока самооценка за себе си.

Освен положителните утвърждения има редица други способи за повишаване на самочувствието, които се предлагат на пазара. Доказано е , че повечето програми за повишаване на самочувствието в действителност не работят. Проучвания, проведени през последните години.