НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Думите, които децата никога няма да забравят!

Думите, които децата никога няма да забравят!

0
умите, които децата никога няма да забравят!
умите, които децата никога няма да забравят!

Когато децата са малки могат да разберат погрешно думите казани от родителите им. Често изречените съвети или поуки могат да бъдат разбрани като обиди.

Родителите са тези, които винаги мислят най-доброто на децата си и никога не биха искали да наранят отрочето си. Но трябва да внимават какво казват на децата си, особено в моменти на ярост и раздразнение.

Една погрешно казана дума може да се изтълкува грешно от детето и тя да повлияе негативно в бъдещото му развитие като индивид.

Когато детето е на възраст между 10 и 17 години, родителите трябва да внимават какво казват на децата си. Това период, в който те все още не са намерили своето място в живота, а тепърва навлизат в него. Трябва да опознаят себе си и да започнат да опознават реалния живот.

Думи като „ти никога няма да успееш” могат да нанесат трайни поражения в бъдещото развитие на детето. Майките трябва особено да внимават какво говорят на отрочетата си, защото децата винаги са по-привързани към майките си. Това не означава, че бащите от своя страна трябва да приемат като даденост отглеждането на децата си. Независимо дали с думите, които сте изрекли сте искали да ги мотивирате и да накарате детето да се стреми към повече, никога не му казвайте, че няма да се справи и няма да постигне целите си.

Мотивирайте го, кажете му, че вярвате в него и че то ще се справи. Тези думи ще се запечатат в съзнанието му и всеки път, когато се изправи пред трудност, то ще се старае да ги оправдае. Ако му кажете, че няма да се справи, това ще го накара да се почувства, че е недостатъчно добър във вашите очи.
Гордейте се с децата си, дори и да са сторили нещо незначително кажете им, че се радвате за успеха им. Подкрепяйте ги и ги обичайте, така ще създадете усещане в детето, че то може да се справи с всичко. Все пак всяка малка крачка е подготовка за големия скок.