НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Не сте длъжни на никого!

Не сте длъжни на никого!

0
Не сте длъжни на никого!
Не сте длъжни на никого!

Всички сме чувствали или чувстваме в определени моменти натиск, съзнателно или несъзнателно постъпваме по определен начин, под въздействието на близките и приятелите.

Често те са тези, които смятат, че знаят по-добре от нас самите, кое е най-доброто за нас. Не забравяйте обаче, че …

1. Не дължите обяснение на никого за начина, по който живеете.

Не е важно как живеете, дали имате съквартиранти, дали живеете сами, дали имате партньор, с когото споделяте общ дом…или живеете заедно, без да имате брак… Не трябва да обяснявате нищо на никого. Не е необходимо да се оправдавате за вашия избор. Това е вашият живот, не техния!

2. Не дължите обяснение на никого за приоритетите в живота си.

Искате да напуснете работа, за да създадете свой собствен бизнес? Или искате да продадете всичко и да станете доброволец на Червения кръст? Все още не сте семеен, защото преди това искате да изградите кариера? Или ще обърнете гръб на кариерата заради децата си? Приоритетите са ваши. Не трябва да се опитвате да впечатлите никого. Нито да спазвате чужди представи за приоритети.

3. Не дължите обяснение на никого за кариерата си.

Когато трябва да вземете решение в каква посока да тръгнете, не се придържайте към мнението на другите. И не се оправдавайте за решенията си. Слушайте вътрешния глас. Само той е важен!

4. Не дължите извинение на никого, който всъщност не харесвате.

Ако сте направили нещо, което някой не одобрява, но вие не съжалявате за постъпката си, не са извинявайте излишно. Извинението поправя грешка, а вие не мислите, че сте сгрешили, нали? Не забравяйте, че честността пред себе си е по-важна от желанието да угодим на егото на другия.

5. Не дължите обяснение на никого, ако имате нужда от време само за себе си.

Ако искате да останете насаме със себе си, това не означава, че сте груби, затворени или се държите враждебно. Просто ви трябва малко време насаме. Не се опитвайте да обясните тази нужда. Няма смисъл.

6. Не сте длъжни да се съгласявате с убежденията на другите.

Когато някой споделя убежденията и чувствата си с вас, често е знак за доверие, което трябва да бъде оценено. Човек отваря пред вас прозорец към душата си и към своя мироглед. Но това не е причина да се съгласите с него и да приемете неговите убеждения.

7. Не сте длъжни винаги да кажете “да”.

Наистина, понякога е рисковано да кажеш “не”, но въпреки това трябва да го направите, ако вътрешния глас ви казва, че едно “да” ще задоволи другия, но ще пожертва вас. Определете границите си и не позволявайте на другите да ги преминат. Освен ако не ги поканите.

8. Не дължите обяснение на никого за начина, по който изглеждате.

Ако сте слаби или дебели, ако сте променили цвета на косата или каквото и да е, не трябва да давате отчет пред никого. Това сте просто вие. Тяхна работа е да ви приемат.

9. Не дължите обяснение на никого за своята връзка.

Склонни сте да прощавате? Да се помирите с бившата съпруга/съпруг? Отказвате предложение за брак? Това са решения, взети от вас, които засягат единствено и само вас. Не позволявайте на други да се месят и не се обяснявайте пред тях.

10. Не дължите обяснение на никого за отношението си към брака.

Искате да се ожените само месец, след като сте се запознали? Или изобщо не искате брак? Това си е ваше право. Отговаряте само пред себе си, не забравяйте това.

11. Не дължите обяснение на никого за това, което се прекъснали.

Няма значение дали вие сте били причината или другия. Сами сте. Не се извинявайте и оправдавайте. Научете се да живеете така, че да ви бъде добре със самите вас. Не бъдете жертва на натиска на останалите, за да намерите нова връзка. Ще направите това, тогава, когато пожелаете. И ако пожелаете.

Не се опитвайте да живеете живота си така, че да се харесате на останалите. Най-важното е да харесвате самите себе си и отговорно да застанете зад всички решения, колкото и да са били погрешни. Разбира се, бъдете отворени винаги за добронамерен съвет.