НАЧАЛО ЗДРАВЕ 11 симптома, че трябва да прочистите токсините в организма

11 симптома, че трябва да прочистите токсините в организма

0
11 симптома, че трябва да прочистите токсините в организма
11 симптома, че трябва да прочистите токсините в организма

От доста дълго време не се чувствате добре. Това неразположение може да се дължи на много фактори, но най-вероятно причината са токсините, които организмът ви задържа.

Токсините са отрова за тялото ви. С времето се натрупват в организма и причиняват не само временен дискомфорт, а хронична неразположеност. Това са 11 от най-характерните признаци, за които трябва да бъдем бдителни:

1. Проблеми с теглото
Опитвате се да отслабнете? Броите калориите и се ограничавате, правите упражнения, но не се получава! Най-вероятно токсините в организма ви са причината. Много от токсините са липофилни, което означава, че те се съхраняват в телесните мазнини.

2. Необяснимо изтощение и умора
Спите по 8 часа на ден и се събуждате изтощени? Хроничната умора е следствие на високото съдържание на токсини в организма ви, които стресират тялото ви и предизвикват състояние, известно като надбъбречна умора или надбъбречно изтощение. Надбъбречната умора е причина да се чувствате потиснати и изтощени. Един от най-известните токсини, които имат отрицателно въздействие върху вашите надбъбречни жлези е кофеинът.

3.Безсънието
Токсините влияят на нивата на кортизола. Кортизолът е хормон, който обикновено се освобождава в отговор на физически или емоционален стрес. Нормалните нива на кортизол се повишават рано сутринта – най-високи са около 6-8 часа сутринта и постепенно спадат през нощта и по време на сън. Високите нива на кортизола причиняват безсъние, което повишава нивото на кортизола и организмът се оказва в един порочен кръг, в основата на който са токсините в организма ни.

4. Обърканост
Много от токсини пряко влияят на мозъка, включително аспартамът и MSG (мононатриев глутамат), изключително разпространени в хранително-вкусовата промишленост, като диетични храни с подсладители и преработени готови продукти като разтворимите супи. Аспартам и MSG спадат към групата на т. нар. екситоксини. Това са вещества, обикновено аминокиселини, които реагират със специфични рецептори в мозъка. Екситоксините играят много важна роля за появата на някои ендокринни и особено на дегенеративни неврологични заболявания.

5. Необяснимо главоболие
Ако страдате редовно от силно главоболие, то това може да е знак, че нивото на токсините е твърде високо в организма ви. Токсините, които причиняват главоболие включват MSG и аспартам, както е описано по-горе. Въпреки това, има много други токсини главно използвани в хранително вкусовата промишленост, които също причиняват главоболие: тежките метали, изкуствените оцветители и консервантите.

6. Чести промени в настроението
Ако настроението ви често се променя, това може да е сигнал за това, че хормоналният ви баланс е нарушен. Някои токсини, като ксеноестрогени, предизвиква хормонален дисбаланс при жените и мъжете. Ксеноестрогени са синтетични съединения, които действат като чужди естрогени, които могат да бъдат намерени в стотици продукти от синтетични материали. Ксеноестрогените имат токсични ефекти върху тялото и могат да имат вредни последици и да доведе до редица заболявания, здравословни проблеми и дори някои видове рак.

7. Лоша телесна миризма
Ако страдате от лош дъх, неприятна телесна миризма и лошо миришещи газове, значи концентрацията на токсините в тялото ви е твърде висока и черният дроб и дебелото черво трудно преработват токсините. Има различни медицински и народни рецепти за детоксикация на черния дроб, които може да използвате, за да подобрите функционирането му.

8. Запек
Важно е всеки ден да се премахнат отпадъците от тялото ни, защото в противен случай токсините, които организмът изхвърля се абсорбират обратно в кръвта ви. Ако имаме проблеми с храносмилателната система и страдане от запек, пиенето на повече вода и увеличаване на приема на фибри може да помогне.

9. Mускулни болки и спазми
Ако страдате от необясними мускулни болки, това е сигурен сигнал за високо съдържание на токсини в тялото ви. Някои токсини стимулират рецепторите за болка в мускулите и предизвикват мускулни спазми и болки в ставите.

10. Кожни реакции
Появата на акне, кожни обриви или рани са сигурен сигнал, че черният ви дроб не може да се справи и да елиминира повечето токсини и се чисти чрез кожата. Организма ви е претоварен и се нуждае от пречистване, в противен случай кожните проблеми ще се задълбочат и влошат.

11. Чувствителност към различни аромати
Ако напоследък обонянието ви е станало по-чувствително към ароматите около вас, това е показателно, че тялото ви е задръстено с токсини и се понижава неговия праг на търпимост. Тази чувствителност може да доведе до главоболие и гадене.