НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО 4 неочаквани неща, които очния лекар може да открие за вашето цялостно...

4 неочаквани неща, които очния лекар може да открие за вашето цялостно здраве

0
4 неочаквани неща, които очния лекар може да открие за вашето цялостно здраве
4 неочаквани неща, които очния лекар може да открие за вашето цялостно здраве

Да, очите са прозорец към душата. Но те също така могат да издадат много за цялостното ви здраве.

Именно затова вижте съветите от д-р Марк Жакоу, които ще ви помогнат по-добре да контролирате вашето здраве чрез очите.

Определени здравни състояния не влияят върху зрението, когато са в ранен стадий, но техните ранни показатели могат да бъдат забелязани с проверка на очите. Вашия личен лекар сигурно наблюдава редовно на тези признаци, но ако сте любопитни, вижте и вие кои са те.

Диабет

Ако лекарят ви забележи спукани капиляри в очите, това незабавно ще послужи като сигнал, че сте диабетик. Диабетът води до значителна повреда на зрението, с течение на времето. Всичко това може да се предотврати, ако се забележат първоначалните симптоми по време на очен преглед. По този начин можете по-рано да започнете да се борите срещу това състояние и да запазите зрението през целия си живот. Ако не се внимава, диабетът също може да повреди малките кръвоносни съдове в мозъка и бъбреците.

Тумори в мозъка

По време на очния преглед, лекарите пряко наблюдават кръвоносните съдове и оптичните нерви, които водят до мозъка. Именно затова, ако видят някакви отоци или сенки, това е знак, че може да има нещо сериозно в мозъка, като тумори и опасни съсиреци, които могат да водят до инсулти. Често са необходими допълнителни тестове в тези ситуации, но един основен преглед на очите е достатъчен, за да се открие нещо, което може допълнително да се изследва.

Високо кръвно налягане

Изглежда, че един от най-лесните начини да се открие хипертония или високо кръвно налягане е чрез рутинна проверка на очите. Това много лесно се забелязва в малките и деликатни кръвоносни съдове в очите. Когато се повишава кръвното налягане, очният лекар ще отбележи и стесняване на артериите в очите. Ако това състояние продължи дълго, артериите в очите могат да получат сребърен или меден цвят.

Висок холестерол

Високото ниво на холестерола може да доведе до натрупване на камъни по стените на кръвоносните съдове, което води до запушване на артериите в тялото. Това може да се случи и в очите, създавайки признак, който очния лекар може веднага да забележи. Той може да види холестерола, който е натрупан в предната и задната част на окото и изглежда като тънка, сива рамка около роговицата.