НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Само хората с висока емоционална интелигентност притежават тези качества

Само хората с висока емоционална интелигентност притежават тези качества

0
Само хората с висока емоционална интелигентност притежават тези качества
Само хората с висока емоционална интелигентност притежават тези качества

Хората с висока емоционална интелигентност знаят как да направят света по-добро място за живеене. Те дават своя максимум във всеки ден, за да бъде той по-красив, по-добър и по-успешен от предишния.

Емоционалната интелигентност играе огромна роля в света на успеха, дори и научните изследвания в тази област показват, че наистина е така. Даниел Голман е доктор по науките, писател и изследовател в областта на лидерството. Известен със своя бестселър “Емоционална интелигентност: Защо тя може да е по-важно от коефициента на интелигентност?” той обяснява как и защо никога няма истински да успеете в живота, ако не притежавате качествата на личност с висока емоционална интелигентност.

Неговата работа се състои в изследвания, свързани с това, което прави хората успешни. Тези изследвания са дали резултат, че именно емоционалната интелигентност води човека стъпка по-близо до съвършенство и до невероятен успех. Има много определения, които описват концепцията за емоционална интелигентност.

Но като цяло тя представлява способността на хората да идентифицират своите и чуждите емоции, да се възползват рационално от емоциите към продуктивно изпълнение на задачата и успешно да изменят и контролират, както своите, така и емоциите на другите хора. Според Голман тези свойства са ключови в света на успеха и без тях е невъзможно да се изгради успешен професионален живот.

Следните качества са тези, по които хората с висока емоционална интелигентност се различават от останалите.

1. Приспособяват се към промени
Промяната е нещо, което никога не ги плаши. Светът се променя постоянно, а те по природа са лесно адаптивни към промените. Съзнават, че е невъзможно нещата да останат в същото състояние дълго време, затова не им е нужно много време за да го разберат и приемат промените, които непрекъснато се случват наоколо.

2. Стеснителни са
Хората с висока емоционална интелигентност познават себе си доста добре. Знаят кои са и какво искат, какви са техните положителни и отрицателни страни, знаят да разпознават, когато не са прави и кога трябва да се оттеглят. Наясно са за всичко онова, което все още имат да учат и са готови и отворени за непрекъснато обновяване на себе си.

3. Съчувстващи са
Съчувствието към други хора е една от най-изразените им характеристики. Те са способни да се свързват с други хора и да разберат какво се случва и как те се чувстват. Тази рядка черта има невероятно положително влияние в техния личен и професионален живот.

4. Не са перфекционисти
Съвършенство не съществува и хората с висока емоционална интелигентност го знаят. Никога не очакват, че нещо ще се свърши перфектно добре, защото са наясно, че това е невъзможно. Въпреки че са много амбициозни по природа те знаят как да се съобразяват с всички недостатъци и препятствия по пътя и най-важното – винаги се учат от грешките.

5. Балансират
Това, че са наясно за себе си и знаят кои са и какво са, доказва, че са доста зрели и способни да разпознават значението, което носи със себе си необходимостта от балансиране на личния и професионалния живот. Те се хранят добре, позволяват си добра почивка и имат интереси и извън тяхната работа. Но всичко това е добре координирано и не позволяват личният да надделее над професионалния живот и обратното.

6. Любопитни са
Хората с висока емоционална интелигентност имат присъщо чувство за любопитство и желание за учене на нови неща. Те никога не осъждат, така че тяхното любопитство може да се характеризира като желание за разпространение на мирогледа и откриване на нови възможности. Те често задават въпроси и се интересуват от хората и нещата около тях, а са винаги отворени за предложения и решения, различни от техните.

7. Благодарни са
Всеки ден носят със себе си нещо, за което хората трябва да са благодарни, а хората с висока емоционална интелигентност знаят това. Вместо да се уморяват с мисли от типа на чашата е полупразна / полупълна те решават да се чувстват добре и хубаво. Радват се на живота и не позволяват никакво негативно мислене да развали това.