НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Ето какво се случва, когато вместо осем, спите шест часа

Ето какво се случва, когато вместо осем, спите шест часа

0
Ето какво се случва, когато вместо осем, спите шест часа
Ето какво се случва, когато вместо осем, спите шест часа

Забързаният и напрегнат живот, какъвто днес водят повечето хора, е основният виновник за нарушената нощна почивка.

Специалистите постоянно ни предупреждават, че трябва да спим осем часа, но често спим няколко часа по-малко.

Често си мислим, че ще компенсираме липсата на сън или че няма да ни се отрази.

Вашето лице ще разкрие липсата на сън, колкото и да се опитвате да скриете.

Почти една трета от британците спят от 5 до 6 часа през нощта, пише Daily Mail.

– Ако се появи някой малък дефект по двигателя на колата, колкото по-дълго го карате така, тази неизправност ще става все по-голяма и вероятно ще предизвика и други дефекти. Същото се случва и с нашия организъм, ако дълго време практикуваме тази негативна рутина, твърди Иршад Ебрахим от лондонския Център за сън.

Британката Сара Калмерс (46), майка на три деца, усетила какво наистина означава липсата на сън и какво може да направи с нашия организъм. С три деца, тази жена, както казва самата тя, “преживява” с минимален сън. Сега, когато две от децата са на девет и седем години, тя има възможност да си позволи осем часа сън.

Тя е участвала в едно изследване, осъществено от Лондонското училище за спане, чиито резултати показват, че почти една трета от британците спят само около 6 часа и дори по-малко.

Това изследване показва, че съществува силна връзка между липсата на сън и редуцираните умствени и физически способности.

Тези резултати потвърждават и предишните изследвания, че липсата на сън намалява с 60 на сто способността за решаване на проблеми, а с 40 на сто се намалява възможността за запаметяване. Учените в Норвегия открили и силна връзка между липсата на сън и ниската поносимост на болка.

Все пак, това не е единственият здравословен проблем, върху който липсата на сън има отрицателно въздействие.

Терминът “beauty sleep” не е възникнал без причина. В крайна сметка, има връзка между съня и младежкия вид. Сънят е един от основните и най-добрите бойци в борбата срещу преждевременното стареене. Когато не спите достатъчно, в тялото се вдига нивото на кортизола, който разбива колагена, който пък от своя страна прави кожата ни гладка и еластична.

Сара Калмерс останала шокирана от външния си вид по време на проучването, в което поради липса на сън осъзнала, че за кратък период от време, нейните бръчки още повече са се задълбочили, а зачервяването на кожата се увеличило с 50 на сто.

Специалистите й казали, че ако продължи да спи само 6 часа през нощта, може да се стигне до пукане на капиляри и по-нататъшно влошаване на външния й вид. Посочва се, че ако една нощ съкратим съня, не трябва да си мислим, че утрешното по-дълго спане ще го компенсира.