НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Вълшебните лечебни свойства на лавандулата: Успокоява и лекува

Вълшебните лечебни свойства на лавандулата: Успокоява и лекува

0
Вълшебните лечебни свойства на лавандулата: Успокоява и лекува
Вълшебните лечебни свойства на лавандулата: Успокоява и лекува
Лавандулата е храст, който произхожда от Средиземноморието.
Цветовете са синьо-виолетови, събрани в класовидни съцветия на върха на стъблата.

Лечебните й сили идват именно от цветовете.

Най-популярното за лавандулата е извличането на етерично масло.

Произвежда се също и вода от лавандула, която се използва в козметиката. Също така можете да изсушите билката в домашни условия.

Какви са характеристиките на лавандулата? На първо място трябва да се отбележи, че тя има антибактериално действие. Действа отлично срещу бактерии, гъбички и вируси. Не трябва да се използва в чист вид, а само като добавка към крем.

Етеричното масло от лавандула може да ви спаси от страданието при изгаряне, дори и при слънчево. Действа многостранно, успокоява кожата, предотвратява появата на мехури. Антибактериалното действие спира микробите и така кожата не се заразява, ускорява зарастването.

Лавандулата успокоява. Тя е известна с това свое качество и определено има защо. Може успешно да се справи с тревожност, стрес, безсъние, главоболие, сърцебиене, менструални болки, особено когато проблемите са хронични и не се облекчават от медикаментозно лечение.

Маслото от лавандула успокоява и ухапвания от насекоми, също и предпазва от тях. За щастие, използването на етеричното масло няма никакви странични ефекти.

Лавандулата е често срещана съставка в козметичните продукти, не само заради приятната си миризма. Тя е отлично средство за борба с акне, косопад и пърхот. Помага за възстановяването на кожата и регенерацията на клетките на кожата.

Можете да използвате лавандулова вода за почистване и тонизиране на кожата на лицето. Също така е отлична добавка на различни маски, например с глина, има противовъзпалително действие и почиства лицето.

Активните фини съставки неутрализират токсините. Премахва белези от акне, стрии, изгаряния. Намалява болката при мигрена, ревматизъм, възпаление на ушите.

Няколко капки лавандулово масло, чрез триене на слънчевия сплит, или студен компрес на челото или тила с вода и 5 капки лавандула, ще свалят напрежението при умствена умора, както и сърцебиене, раздразнителност, тревожност, пристъпи на паника.

Според езика на цветята, лавандулата също има свое тълкуване. Растението е символ на ангажимента, лоялността и съпричастността. Асоциира се с невинност и непорочност. Смята се, че носи късмет, защото е предпочитан като подарък. Говори се, че предпазва от завист и зли сили. Подарява се и на двойка влюбени с пожелание за семейно щастие.