НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Към коя от тези 3 енергии попада вашия знак от хороскопа и...

Към коя от тези 3 енергии попада вашия знак от хороскопа и какво означава това

0
Към коя от тези 3 енергии попада вашия знак от хороскопа и какво означава това
Към коя от тези 3 енергии попада вашия знак от хороскопа и какво означава това

Аюрведа е първата позната лечебна система в историята на медицината.

Съществува повече от 5000 години. Думата Аюрведа в превод от санскрит означава “”знание за живота”.

Смята се, че трите Доши според Аюрведа (традиционната медицина, която произхожда от Индия), контролира всички телесни функции на човека. Думата “доша” в превод означава “сокове на тялото” или “недостатъци”, защото тяхното нарушаване причинява заболяване.

Тази наука е по-стара и от Христа, и от Буда. Санскритската дума „аюр” означава живот, а „веда” означава знание. Обединени в едно, те обясняват значението на аюрведа – наука не просто за здравето, а наука за самия живот.

Има 3 вида Доши: вата, питта и кафа. Те са комбинация от два елемента. Според Аюрведа, Вселената се състои от 5 основни елемента: пространство, въздух, огън, вода и земя. Тези 5 елементи определят и човешката физиология.

Вата е комбинация от пространство и въздух, Питта – от огън и вода, докато, Кафа – от вода и земя. Вата е отговорна за всички видове движения, за дишането, емоциите, усвояване и лечение на рани, както и за работата на нервната система. Пита контролира храносмилането, кръвта, имунитета и жизнеността, хормоналните процеси, телесната температура и интелигентността. Кафа снабдява тялото с вода, отговорна е за здравето, растежа и поддържането на организма. Е, къде принадлежи вашата зодия?

Вата: Близнаци, Дева, Везни, Козирог и Водолей.

Питта: Овен, Лъв, Стрелец.

Кафа: Скорпион, Рак, Риби и Телец.

Вата

Представителите на Вата са по природа променливи, в един момент пълни с енергия, докато в следващия изобщо нямат. Това се случва, защото им липсва сила да завършат каквото започнат, независимо от тяхната изразена чувствителност към промените в околната среда. Тези личности силно реагират на звуци (защото Вата има чувствителен слух) и затова често предпочитат да са сами.

Хората от Вата тип са благословени с бързина на мисълта, гъвкавост и съзидателност. Те са интровертни, крехки на вид и с дълги кости, които често са слаби и чупливи. Те нямат високо наднормено тегло, но мускулатурата може да бъде слабо развита. Те често страдат от скованост поради сухота и липса на тъкани. Ниското телесно тегло намалява еластичността на ставите заради хидратация на тъканите. Тези личности обожават да бъдат активни и изразителни, както физически, така и психически, точно затова и обожават да правят нови неща.

Питта

Тези личности имат средно тегло и стройно телосложение. Те не понасят топлина и са склонни към нетърпение и изблици на гняв. Имат добър усет за реч, голям апетит, добро храносмилане, но и проблеми с венците (неприятна миризма в устата), както и кожни замърсявания. Те имат добре балансирана линия, искат действия и могат да бъдат много темпераментни. Техният живот е много динамичен. Те често вярват, че храната не е много важна.

Кафа

Членовете на Кафа имат добро телосложение. Те работят бавно и старателно. За тях е характерен добрия и дълбок сън. Трудно запомнят, но знанията им са трайни. Те са балансирани, а понякога дори прекалено спокойни и дисциплинирани. Имат мазна кожа, бавни и смирени. Предразположени са към напълняване и слаба обмяна на веществата. Не обичат движението и упражненията. Те ядат много и се радват на храната, която консумират.

Заболяванията им са свързани с вода – синузити, грип и други при които е налице повишено образуване и натрупване на слуз. Мудността им води до повишаване на теглото, диабет, задръжка на течности, главоболие. Влошават се при пълнолуние, поради тенденцията за задръжка на вода през това време. Зимата е сезонът на Кафа, затова спазването на подходяща диета и начин на живот през това време са от особена важност.