НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Ето защо след 39 годишна възраст не трябва да пиете кафе

Ето защо след 39 годишна възраст не трябва да пиете кафе

0
Ето защо след 39 годишна възраст не трябва да пиете кафе
Ето защо след 39 годишна възраст не трябва да пиете кафе

Всички се радваме, когато времето е слънчево и имаме възможност да отскочим до любимото заведение за кафе с приятели.

Въпреки това, на тропическите горещини това изобщо не е добра идея.

И ако на пръв поглед си мислите, че чашата кафе, която има силата да ни повиши кръвното налягане, би могла да бъде чудесна профилактика срещу топлия удар, това не е така.

Сърце

Проблемът е в това, че кафето (точно както и черния чай) съдържа много кофеин – вещество, което повишава кръвното налягане, ускорява пулса, и дори може да доведе до прескачанее на сърцето. За съжаление, това повишаване е само моментно, а именно след прекратяване на действието на кофеина, може да дойде най-лошото. Сигурни сме, че не искате да почувствате неразположение, а още по-малко да преживеете инфаркт или инсулт.

Изпотяване

Също така, кофеинът е силен диуретик, което означава, че насърчава бързото отделяне на течност от организма, независимо дали е изпотяване или често ходене до тоалетната, което води до обезводняване. Проблемът е в това, че заедно с течността, от тялотo излизат и много ценни минерали, като например сол, желязо, магнезий или калций.

Красота

Още една лоша работа, за тези, които днес ще правят слънчеви бани и искат по-бързо да почернеят, е че със своето свойство на дехидратация, кафето изсушава кожата и по този начин води до по-бързо създаване на бръчки.

Настроението

Що се отнася до психиката ни, кафето и топлината не са добра комбинация, защото кафето повишава отделянето на хормона на стреса, адреналин и кортизол, което в градския трафик без климатик може да доведе до “падане на захарта”.

Безсъние

Също така, през лятото са по-дълги дните, а през горещите нощи спим по-малко, а кафето, което иначе ни повдига бдителността, определено не е приятел на качествения сън.

Убийствена комбинация

Особено е опасно, ако пиете студено кафе с много захар и мляко. Не само, че е калорична бомба, от която се дебелее, но никак не е добре за здравето. Хем може да ви скочи захарта, хем никога не можете да сте сигурни в качеството на млякото, което може с дни да ви върже за тоалетната чиния.

Ако пък трябва да …

Ако сте до такава степен зависими и предварително знаете, че няма да послушате съвета ни да не пиете изобщо кафе – заредете се само с едно сутрешно кафе при това черно, без захар или мляко – и то не на празен стомах.