НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Истината за черния хляб: Поставете във вода и ще разберете дали сте...

Истината за черния хляб: Поставете във вода и ще разберете дали сте измамени

0
Истината за черния хляб: Поставете във вода и ще разберете дали сте измамени
Истината за черния хляб: Поставете във вода и ще разберете дали сте измамени

Черния или ръженият хляб са много популярни сред населението, което се грижи за своето здраве и се храни правилно.

Такъв хляб би трябвало да бъде произведен от пшенично или ръжено зърно, само по този начин запазва всички важни хранителни вещества.

Тайната на черния хляб е в богатството на фибри, витамин В и Е, селен, желязо, магнезий, цинк и други висококачествени химически съединения. Дори и в малки количества дава специално усещане за ситост и затова експертите го препоръчват като предястие за премахване на нервност поради глад.

Важното при покупката му, е да проверите дали черния хляб е наистина “черен”, т.е. дали се произвежда от цели зърна или просто му е добавен цвят или нещо по-коварно.

Анонимен източник, който е добре запознат с методите на оцветяване на хляба, обясни, че в така наречения черен хляб за цвят се добавя всичко – кафе, какао, изкуствени оцветители, до червено вино… Методите, които използват производителите са различни.

Дори ръженият хляб не е такъв. Ръжен хляб може да се нарече само онзи, който съдържа минимум 30 процента ръжено брашно.

При ръженото тесто, качеството на глутенът е лошо, поради пукането на “мрежата” на глутена, което при печене прави невъзможно водата да се изпари от тестото.

Резултат на това е компактната структура на истинския ръжен хляб.

При пшеничното тесто качеството на глутенът е значително по-добро. Резултатът е еластична структура, която е добра за тези, които са болни или чувствителни към глутен.

В заключение на казаното по-горе – не е възможно хляб с по-голям процент на ръжено брашно, да е с мека структура, като пшеничния хляб!

Как да разпознаете истинският черен хляб?

Поставете във вода парче от средата на черния хляб. Ако хлябът побелее, а водата потъмнее, това означава, че е боядисан.

Черният хляб е твърд, компактен и има по-високо съдържание на влага от белия.

Черният хляб може да бъде еластичен.

Средата на черния хляб има по-дълбоки пори и има по-малък обем.

Черният хляб мирише различно от белия.