НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Осем причинители на сериозни заболявания във вашия дом

Осем причинители на сериозни заболявания във вашия дом

0
Осем причинители на сериозни заболявания във вашия дом
Осем причинители на сериозни заболявания във вашия дом

Докато почиствате мивката или готвите в съдове от тефлон влизате в контакт с канцерогенни вещества.

Тяхното ниво е ниско, но непрекъснато излагане на тези вредни вещества увеличава шансовете за получаване на някои видове рак.

Средства за поддържане на хигиена в дома

Много средства за поддържане на хигиената в дома съдържат опасни вещества, така че групите за защита на потребителите участват активно в информирането на хората за тяхната вредност.

Ако ви е трудно да избегнете тези продукти, не се паникьосвайте. В повечето случаи, шансът да заболеете от рак само заради ефектите на тези вещества е малък. Въпреки това, ако вече знаете, че може да навредят на здравето и семейството ви, защо да не ги замените с безопасни такива.

Радон

Радон е радиоактивен газ, която представлява естествено разпадане на урана, е по-често в дома ви, отколкото си мислите. След пушенето, той е водеща причина за рак на белия дроб в САЩ. Този газ възниква от почвата и скалите, и единственият начин да се провери дали имате радон във вашия дом или апартамент е да се сдобиете с детектор, който открива присъствието му.

Тефлон

Вредността на съдовете, направени от тефлон са тема на много дискусии. Това, което повечето експерти изтъкват е PFOA (Teflon and Perfluorooctanoic Acid), която се използва в производството на тенджери и съдове от тефлон. Въпреки че учените са внимателни и не подчертават връзката между тези елементи и различни заболявания директно, някои от тях препоръчват да се избягва използването на тези съдове.

Съдовете изработени от желязо, мед, керамика или порцелан са най-добрата алтернатива.

Грим

Гримът, който използвате, може да бъде много опасен за вашето здраве. Filip Landrigan, декан по обща медицина във Факултета по медицина Синай, съветва да се избягва козметика, която съдържа канцерогенни химикали като: формалдехид, водород, парабени, живак и олово. Тези вещества са много опасни, защото имитират действието на нашите естествени хормони.

Като изключително вредни, средствата се отличават със съставки, които помагат на лака да изсъхне бързо, частиците в лака за коса и веществата дават дългогодишния ефект на парфюма. Червилото изобщо не е безвредно, защото съдържа олово, което между другото, причинява рак. Производителите не поставят точните количества на вредни вещества в продуктите.

В продуктите за грижа за косата, обикновено пише, че има малко формалдехид. Стилистите, обаче са загрижени за неговата постоянна употреба. Използвайте природни и биологични продукти, тъй като компаниите, които ги произвеждат дават точна информация за техния състав и не използват изкуствени вещества.

Пластмаса

Бисфенол А (БПA), който се намира в пластмасовите бутилки, контейнери за храна, консерви и редица предмети, изработени от пластмаса е синтетичен естроген, който предизвиква ракови заболявания, както и заболявания на сърцето. В САЩ през 2010г. се проведе кампания срещу продължаващото производство на продукти с БПА, но забраната е въведена само на някой места.

Друга съставка на пластмасови изделия, която е еднакво вредна е диетихексил адипат (DEHA), който често се добавя в пластмасата, с цел да подобри нейната гъвкавост. Най-важното е, съдовете от пластмаса да не се излагат на топлина, защото тогава вредните вещества се увеличава.

Освежители

Експертите подчертават, че поради използването на освежители за въздух и почистващи препарати, съдържащи хлор и амоняк, концентрацията на вредни химикали в нашия дом става 100 пъти по-висока, отколкото в космоса.

Освежителите за въздух причиняват рак на черния дроб, белите дробове и бъбреците. На пазара има много средства за дезинфекция, а някои от тях можете да си приготвите сами със сода, сок от лимон и оцет + вода.

Бои и лакове

Боите и лаковете, съдържащи летливи органични съединения, водят до появата на рак в тялото на човека. Най-опасният от тях е метилния хлорид, който в организма се превръща във въглероден окис и предизвиква отравяне с този газ.

Боите, които съдържат надписи за ниско съдържание на тези съединения са много по-безопасни. Също добър начин да се намали вредата от боите е редовното проветряване на помещението, където се използват бои и лакове. Затова най-добре е оцветяването на стените да правите през пролетта или лятото.

Пестициди

Хората, които често използват средства за убиване на паразити имат два пъти по-голям шанс да развият болестта на Паркинсон от хората, които използват по-сигурни средства. Използвайте органични препарати или спрейове.