НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Чували ли сте за мистериозната сила на червеният цвят?

Чували ли сте за мистериозната сила на червеният цвят?

Чували ли сте за мистериозната сила на червеният цвят
Чували ли сте за мистериозната сила на червеният цвят

В историята и културите, червеният цвят винаги е имал силно символично значение.

Това е цвета на романтиката, цвят който често се свързва със сексуалността, както и цвят, който е свързан с физическата агресия (кръв).

Но това, което е най-интересното е, че червеният цвят има и един вид психологическа сила, която изглежда, че е извън нашето съзнание.

Вижте следващите 3 неща, където червеният цвят показва невероятно въздействие:

Изследванията са установили и че мъжете имат по-висока сексуална заинтересованост към тези жени, които носят червено. В едно проучване, което илюстрира тези открития, на участниците са били представяни снимки на жени, които носят червена, синя, зелена или бяла тениска и след това оценявали привлекателността и сексуалността при тези жени. Какво са установили изследователите? Мъжете в това проучване са показвали по-голямо влечение към тези жени, които носели червено, дори и в ситуации, когато факторът “физическа привлекателност” е бил строго контролиран.

Проучвания показват, че гледката към червения цвят може да подобри ефективността в изпълнение на задачите, защото е свързана с опасност от провал и може да стимулира избягването му. Дори и хората, на които им е бил показан само за момент червена светлина, преди началото на изпитването, постигнали по-добри резултати от останалите. Например, една серия от 4 експеримента открила, че гледката към червения цвят преди тест за интелигентност или важен изпит значително подобрява показателите.

Проучванията също показват, че личността или отбора, които носят червен цвят имат по-големи шансове за победа на физически мач, отколкото тези, които носят друг цвят. В едно проучване, участниците трябвало да си представят, че се състезават срещу състезатели от същия пол в следните два сценария: Техният отбор да носи червен цвят или да се състезават срещу отбор, който носи червено. Резултатите показват, че червеният цвят повишава усещането за превъзходство и заплаха, ако е от противоположната страна. Тези открития важат еднакво вярно и за мъжете и за жените.

loading...