НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Чували ли сте за мистериозната сила на червеният цвят?

Чували ли сте за мистериозната сила на червеният цвят?

0
Чували ли сте за мистериозната сила на червеният цвят
Чували ли сте за мистериозната сила на червеният цвят

В историята и културите, червеният цвят винаги е имал силно символично значение.

Това е цвета на романтиката, цвят който често се свързва със сексуалността, както и цвят, който е свързан с физическата агресия (кръв).

Но това, което е най-интересното е, че червеният цвят има и един вид психологическа сила, която изглежда, че е извън нашето съзнание.

Вижте следващите 3 неща, където червеният цвят показва невероятно въздействие:

Изследванията са установили и че мъжете имат по-висока сексуална заинтересованост към тези жени, които носят червено. В едно проучване, което илюстрира тези открития, на участниците са били представяни снимки на жени, които носят червена, синя, зелена или бяла тениска и след това оценявали привлекателността и сексуалността при тези жени. Какво са установили изследователите? Мъжете в това проучване са показвали по-голямо влечение към тези жени, които носели червено, дори и в ситуации, когато факторът “физическа привлекателност” е бил строго контролиран.

Проучвания показват, че гледката към червения цвят може да подобри ефективността в изпълнение на задачите, защото е свързана с опасност от провал и може да стимулира избягването му. Дори и хората, на които им е бил показан само за момент червена светлина, преди началото на изпитването, постигнали по-добри резултати от останалите. Например, една серия от 4 експеримента открила, че гледката към червения цвят преди тест за интелигентност или важен изпит значително подобрява показателите.

Проучванията също показват, че личността или отбора, които носят червен цвят имат по-големи шансове за победа на физически мач, отколкото тези, които носят друг цвят. В едно проучване, участниците трябвало да си представят, че се състезават срещу състезатели от същия пол в следните два сценария: Техният отбор да носи червен цвят или да се състезават срещу отбор, който носи червено. Резултатите показват, че червеният цвят повишава усещането за превъзходство и заплаха, ако е от противоположната страна. Тези открития важат еднакво вярно и за мъжете и за жените.