НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Откриха нова терапия за лечение на рак

Откриха нова терапия за лечение на рак

0
Откриха нова терапия за лечение на рак
Откриха нова терапия за лечение на рак

Специалистите смятат, че са на крачка от най-мощното оръжие срещу рака още от откриването на химиотерапията.

Решението в борбата срещу този ефективен убиец може да бъде – имунотерапията. Става дума за лекарства, които помагат на тялото да засили имунитета си и да атакува раковите клетки, и така да се пребори с болестта.

Две отделни клинични проучвания при различни видове подобрени карциноми показват, че лекарствата, които подсилват имунитета могат да бъдат ключови в процеса на разрушаването на клетките на тумора.

При клинично проучване, което е обхванало 260 пациенти, болни от рак на белите дробове в последен етап, приемали лекарството ниволумаб и живяли средно 3.2 месеца по-дълго.

– За 20 години това е една от най-големите крачки, когато става дума за рак на белите дробове, казва Джули Брамер, която е била водач на това проучване.

В друго проучване пък, в което са участвали 945 пациенти с меланом, т.е. рак на кожата, които са приемали лекарството ниволумаб в комбинация с ипилимумаб, при тях болестта била в застой, а живяли 11.5 месеца по-дълго, но само когато пиели и двете лекарства.

В противен случай, това е една от най-трудните форми на рак. До преди няколко години, средната оценка за остатъчен живот е максимум седем месеца.

Имунната система всъщност има няколко механизми за разпознаване на опасности и блокиране на клетките, които я атакуват. Въпреки това, при карциномите, поради което са и толкова смъртоносни, проблемът е, че раковите клетки могат да се “камуфлират” и имунната система не ги разпознава като вредни.

Едно от най-големите предизвикателства пред учените сега е фактът, че някои пациенти реагират на имунотерапията, докато при други няма никаква реакция, нито промяна на състоянието. Но специалистите твърдят, че имунотерапията би могла да замести химиотерапията през следващите пет години, особено при рак на белите дробове и меланом.

Резултатите от двете изследвания са представени в неделя, на конференция на Американското онкологично дружество във Филаделфия, пише Independent.