НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Опасните истини за микровълновите печки

Опасните истини за микровълновите печки

0
Опасните истини за микровълновите печки
Опасните истини за микровълновите печки

Най-удобният уред, микровълновата печка изглежда в днешно време е абсолютно необходима.

В момента този уред се намира в най-малко 65% от домовете. Благодарение на способността им, хората могат да подготвят и претоплят храната или напитките по лесен и бърз начин.

Начинът, по който микровълните печки работят, влияе на нашето здраве:

На кратко казано, микровълнова печка е кухненски уред, от който, в периода, когато се използва за подгряване на храната, се излъчват микровълнови частици. Те са под формата на електромагнитно излъчване и на ниската част от енергийния спектър, нещо като излъчване на радиовълни. Вълните се генерират от устройство, което се нарича магнетрон. Магнетронът произвежда електромагнитно поле с микровълнова честота от около 2 450 мега херца, което се равнява на 2,4 гига херца.

Микровълните фурни променят молекулите на храната, а създаващото се трептене ги принуждава да се загряват. Това от своя страна води до промяна в състава на храната.

Мнозина се питат защо храната често се нагрява неравномерно в микровълновата. Неравномерното нагряване се случва, защото микровълновите работят с присъствието на водни молекули. И тъй като храната не съдържа същото количество вода, отоплението става неравномерно.

Готвенето на храните започва от външните слоеве и се загрява до вътрешните. Затова често пъти, когато извадите храната, отвън, тя е по-топла за разлика от вътрешната част.

Микровълните са всъщност радиация. Класифицирани като нейонизиращи лъчения – радиация, което може да промени атома, но не е достатъчно силна да промени тяхната структура, състав или свойство.

Чист пример за това как нейонизиращата радиация може да ви нарани са щетите, нанесени по кожата и очите, причинени от слънцето.

Когато използвате микровълнова печка, за да приготвите нещо сте наясно, че сами се излагате на микровълнова радиация.

Други форми на йонизиращата радиация е видимата светлина, ултравиолетови и инфрачервени вълни, като тези вълни, които се отделят от телевизори, мобилни телефони и електрическите одеяла.

Въпреки че проучванията са направени с цел да се видят последиците от радиацията, повечето от тези проучвания са направени на кратко излагане на високи интезитети. Микровълните са много подобни на честотите на мозъка. Ефектите от микровълните за мозъка са по-големи от същите тези вълни на всяка друга част от тялото.