НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Ако вашите майка и баща имат сини очи, а вие кафяви –...

Ако вашите майка и баща имат сини очи, а вие кафяви – имаме лоши новини за вас

0
кафяви очи
кафяви очи

Ако вашите майка и баща имат сини очи, или пък единият от тях е със зелени, а другият със сини очи – а вашите са кафяви, наука казва, че вероятността да сте осиновени е голяма.

Но преди да започнете да спестявате пари за ДНК тест, трябва да знаете, че има още едно обяснение, което може малко да ви разстрои.

Ако единият от родителите ви има кафяви очи, голяма е вероятността и вашите да бъдат същия цвят. Ако и двамата родители имат кафяви очи и детето ще има същия цвят в 75 процента от случаите – което е добре, защото хората с кафяви очи имат една особена сила! Ако само единият от родителите има кафяви очи, а другият сини или зелени, 50 процента е шанса детето да наследи тъмния цвят. Но знаете ли каква тайна крият всички синеоки хора?

Сега стигнахме до тази част от историята, която би трябвало да разтревожи всички тъмнооки деца на светлооки родители.

Генетично е невъзможно дете на двама синеоки родители да има кафяви очи. Също така е генетично невъзможно дете на зеленоок и синеок партньор (независимо от пола) да има тъмни очи. Единствено в случай, ако и двамата родители имат зелени очи, има шанс детето им да е с кафяви очи, но и тази възможност е по-малко от един процент.

Ако единият партньор има кафяви, а другият сини очи, също е невъзможно да имат дете със зелени очи.

При полигенното унаследяване не може така лесно да се изключат възможностите, както при първото тълкуване, но главно родители, които имат светли очи, имат и деца със светли очи.