НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Трябва ли да се откажем от месото и да станем вегетарианци?  

Трябва ли да се откажем от месото и да станем вегетарианци?  

0
Трябва ли да се откажем от месото и да станем вегетарианци?
Трябва ли да се откажем от месото и да станем вегетарианци?

Ако трябва да бъдем честни, храненето с месо е лоша идея. Скъпо е и причинява рак…

Но, въпреки че има рационални аргументи срещу месото, хората по природа са месоядни.

Нашите тела са създадени за прием на месо.

Благодарение на еволюцията, хората могат да оцелеят без месо, но това не означава, че сме вегетарианци по природа. Месото е част от нашата традиционна храна. За разлика от животните, които ядат трева, ние хората нямаме например, стомах с четири отделения, способността за разграждане на целулозата или сложна чревна микрофлора.

От строго логическа гледна точка, има много странности за нас, хората. За начало, нашият мозък привидно не трябва да бъде много голям.

Ако се сравни с мозъка на другите примати, размерът се увеличава с размера на тялото, но при хората това не е така. Какво ни прави толкова специални?

Според едно изследване от 2011 г., специални ни прави апетита ни към месото. Те открили, че хората са способни да правят логически избори, като вегетарианството, докато първоначално са се хранили с месо.

Един чест аргумент за вегетарианството е, че хората са единствените примати, които ядат месо, което не е вярно. През 1960 г., Джейн Гудал забелязала, че шимпанзетата ловували и се хранели с други животни.

Най-новите изследвания показват, че вегетарианската диета е свързана с по-слабо здраве и по-ниско качество на живот.

Изследванията показват, че вегетарианците по-често ходят на лекар от хората, които ядат месо, както и че са по-склонни към алергии, заболявания, рак, както и проблеми с психичното здраве, като тревожност и депресия.

Въпреки това, изследването на Медицинския университет в Грац, Австрия показва, че начина на живот на вегетарианците е по-здравословен, защото обикновено те са по-активни физически и пият по-малко алкохол. Освен това, най-често те не пушат и нямат проблеми с наднорменото тегло.

Също така, се оказало, че вегетарианците обикновено са хора с висок социално-икономически статус.