НАЧАЛО ЗДРАВЕ Срещу рак направете газирана напитка от куркума

Срещу рак направете газирана напитка от куркума

0
Срещу рак направете газирана напитка от куркума
Срещу рак направете газирана напитка от куркума

Ползите за здравето от куркумина отдавна са установени.

В действителност, тази активна съставка на куркумата е била част от древни и съвременни лекарства за лечение на различни видове рак на кожата, гърдата, рак на стомаха и рак на дебелото черво.

Нейното противовъзпалително действие се счита за едно от най-важните в борбата срещу рака.

Когато става въпрос за куркума обаче трябва да направим една уговорка – тази подправка (и нейната активна съставка) е тежка за абсорбиране от храносмилателната ни система. Поради това е важно да я консумираме по правилния начин, за да се възползваме от нейните противоракови свойства.

Учените са стигнали до извода, че най-лесният начин да се усвои от организма куркумата е тя да се консумира след ферментация. Проучвания, проведени върху плъхове показват, че биопригодността на подправката се увеличава значително, когато ферментира. Резултатите от тези проучвания са публикувани в международното списание Food Science & Technology.

Беше установено, че в плъхове, хранени с ферментирала куркума са открити по-висок процент плазмени антиоксиданти в сравнение с тези, на които е дадена куркума под друга форма. Тези изследвания доказват, че ферментацията на куркумата, преди хранене ще трансформира куркумина във вид, който е лесно смилаем. Учените наричат този вид “метаболитен” и за него бе установено, че е богат на противоракови и противовъзпалителни съставки.

Превенция на рак с напитка от ферментирала куркума

И така, как да предизвикате ферментация на вашата куркума?

Можете лесно да ферментирате куркума. Използвайте следните методи:

Вземете куркума в суров вид. Смесете я с натурален висококачествен мед и вода. Съхранявайте сместа на тъмно място.
Можете да я замените с куркума на прах, вместо сурова куркума. Но ние бихме ви препоръчали да използвате подправката в суровия й вид, за да получите най-добри резултати.

Ще ви предложим и една чудесна рецепта за напитка, включваща куркума и лайм, която ще ви помогне да се насладите на всички ползи за здравето от куркумата. Тази напитка ще успокои всякаква болка, ще намали отока и ще помогне за подобряване на храносмилането. Освен това е лесно да се приготви и чрез нея ще доставите куркумин на тялото си в лесно усвояема форма.

Съставки на напитката от куркума и лайм:

Обелена и нарязана куркума – 1 чаша
Мед (натурален) – 180 мл.
Лайм / лимон (био) – 2 бр.
Вода – 1.4 литра
Може да се използва и комбинация от двете – лайм и лимон.

Как да се приготви?

Добавете куркумата към водата и я оставете да заври. Нека да се вари в продължение на 20 минути (изчакайте водата да пожълтее). Оставете я да къкри за още 15-20 минути. Преместете от котлона и я оставете да се охлади. Добавете мед, лимонов сок и кора от лимон. Налейте течността в 2-литров буркан.

Затворете буркана с капак и го оставете на място, без слънчева светлина в продължение на 3 дни. Ако приготвяте тази напитка през зимата, то следва да бъде оставена в продължение на 5 дни.

Разбърквайте леко сместа от време на време. След това я прецедете и напълнете в бутилки като я оставите да престои в продължение на още 3 дни.През това време течността се газира, тъй като протича процес на ферментация. Сега можете да я сложите в хладилника. След като мине една седмица може вече да започнете да я консумирате.

Ферментацията на напитката протича бавно. Уверете се, че я разбърквате добре преди пиене.

Вашето вкусно, противораково ободряващо питие е готово. То ще има леко кисела нотка поради ферментацията на куркумата и меда. При следващо приготвяне на питието можете да добавите малко стевия за подслаждане, но обикновено от това няма нужда. Тази напитка ще ви помогне не само с превенцията на рака, а и ще ви осигури пробиотици, които са от полза за червата ви.