НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Когато съпругът ми ме излъга поисках да умра, но баба ми ми...

Когато съпругът ми ме излъга поисках да умра, но баба ми ми даде най-добрия съвет на света

0
Когато съпругът ми ме излъга поисках да умра, но баба ми ми даде най-добрия съвет на света
Когато съпругът ми ме излъга поисках да умра, но баба ми ми даде най-добрия съвет на света

Разказах всичко на баба ми, а тя ме заведе в кухнята.

Напълни три съда с вода, която бързо се стопли, а след това в единия сложи моркови, във втория – яйца и в третия – смляно кафе.

Без да каже дума ги остави да се готвят, а след 15 минути изключи котлона.

Взе морковите и ги постави в чиния, яйцата – в купа, а кафето изсипа в чаша. Обърна се към мен и ме попита: “Какво виждаш?” … Моркови, яйца и кафе, отговорих.

Приближи ми чинията и ми каза да докосна морковите, направих го и забелязах, че са меки. След това ме подкани да счупя яйцата и установих, че са твърдо сварени яйца. Накрая ми каза да отпия глътка кафе. Направих и това и се усмихнах, след като вкусих аромата. Накрая я попитах – какво означава всичко това?

Баба ми ми каза, че трите хранителни продукта са се натъкнали на една и съща пречка – вряла вода. Всяка реагирала различно.

Морковите омекнаха, яйцето стана твърдо, мляното кафе се смеси с водата.

“А ти какво си?” – ме попита баба. Когато съдбата почука на твоята врата, как ще реагираш? Дали си морков, яйце или кафе?

Мислех за това. Дали съм морков, който на пръв поглед изглежда твърд, но след това омеква? Дали съм яйце с мека душа, а след това става по-твърдо? Или пък съм зрънце кафе, което ще се смеси с водата, точно с това, което ми носи болка и мъка?

Щастливите хора не са тези, които имат най-доброто от всичко – те просто правят най-доброто от това, което им се поднася. Доброто бъдеще се основава на забравено минало, а в живота не можеш да продължиш напред, ако не се освободиш от старите си неуспехи и рани в сърцето.

Когато се роди, плачеше, докато всички други около теб се смееха. Живей живота си така, че в крайна сметка ти да бъдеш този, който се смее, а всички останали около теб ще плачат, мъдро заключи баба ми, която искаше да ми каже да забравя нещата, които ми причиняват болка.