НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Този елементарен трик ще запази хляба ви свеж за по-дълго време

Този елементарен трик ще запази хляба ви свеж за по-дълго време

0
Този елементарен трик ще запази хляба ви свеж за по-дълго време
Този елементарен трик ще запази хляба ви свеж за по-дълго време

Прясно изпечените хлебчета от пекарната са едновременно вкусни и не съдържат консерванти и подобрители, за разлика от купуваните в супермаркетите предварително нарязани филии хляб.

Въпреки това, същите тези хлебчета са склонни да загубят свежеста си много по-бързо, когато са нарязани.

В това се състои дилемата, особено за тези, които искат да избегнат изхвърлянето и пилеенето на негодния за консумация хляб.

По безспорен начин е доказано, че стареенето на хляба е свързано с промени в структурата на нишестената фракция, тъй като нишестето е съществена част от хранителните вещества в хляба. Нишестето, в естественото си състояние, има твърда кристална структура. Когато това нишесте се смеси с вода и се загрее (изпечено като самун хляб), нишестето претърпява процес, наречен желатинизация. С други думи, нишестето набъбва, разтяга се и губи своята твърда структура.

Веднага след като хляба започне да се охлажда, обаче, нишестето започва постепенно да възвръща първоначалната си кристална структура т.е. настъпва ретроградация на нишестето. Това постепенно възвръщане на изходната кристална структура е основната причина за стареенето на хляба, при което той губи крехкостта си и става жилав, твърд и приятните ясно изразени вкус и аромат на пресен хляб отслабват.

Излагането на въздух ускорява този процес на рекристализация. Ето защо, този трик, за да запазите хляба си свеж по-дълго помага да се извлече максимална полза от кората на хляба, играеща роля на въздушна бариера.

Това са двата ми най-добри съвети за забавяне стареенето на хляба:

1. Не купувайте предварително нарязан хляб. Предварително нарязания хляб има многократно по-голяма повърхност, изложен е в по-голяма степен на въздействието на въздуха и това води до бързото му стареене.

2. Започнете да нарязвате от средата вашия хляб, вместо да започнете да го правите от единия край. След това, съберете и натиснете двете отрязани страни заедно, след като извадите нарязаните филийки.

Двата събрани края на хляба действат като бариера срещу действието на въздуха и предотвратяват непосредствения му достъп до вътрешността на хляба (която е много по-податлива на стареене).

Тези полезни съвети ми позволиха да се насладя на пресния хляб за много по-дълго време, отколкото аз първоначално мислех, че е възможно. Насърчавам ви да ги опитате. Но ако всичко друго се провали и хляба все пак стане твърд като скала, добре … имаме и доста изобретателни трикове, които отново ще омекотят хляба ви и ще можете повторно да използвате вашите втвърдени гевреци, застоял чипс и други зърнени продукти.