НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Имали ли сте парализа в съня?

Имали ли сте парализа в съня?

0
Имали ли сте парализа в съня?
Имали ли сте парализа в съня?

Събуждам се, не мога да се поместя, имам странното чувство, че някой ми седи на гърдите, виждам сенки … .Звучи ли ви познато?

Ако сте преминали през това, означава, че сте имали парализа в съня. Това състояние често се появява при хора, които имат проблем със съня и които са под голям стрес. Също се случва и при хора, които страдат от различни психични заболявания, както и депресия и тревожност.

Същността на този феномен се състой в това, че съзнанието се събужда, но не и тялото. Това състояние може да продължи от няколко секунди до няколко минути. Тези, които са имали парализа в съня казват, че са почувствали паника и страх, а някои от тях са имали и плашещи халюцинации.

Парализата в съня при хората се обяснява и под термина “синдром на старата вещица”, т.е. убеждение, че когато вещицата сяда на гърдите на човек който спи, не му дава да диша и му причинява кошмари. Според проучванията 60 процента от хората са преминали през такава ситуация поне веднъж през живота си.

Парализата настъпва в REM фазата на съня. Този етап продължава до 15 минути и се повтаря на всеки час и половина. За това време мозъка по някакъв начин се изключва от останалата част на тялото, т.е. спира голяма част от мускулните функции. Всичко е наред, до момента в който лицето не се събуди, т.е. се намери между съня и реалността.

– Събудих се и не можех да се поместя. Имах чувството, че нещо ме смазва и че изпитвам паранормални усещания. При това бях много уплашена, разказва една жена, която е преминала през парализа в съня.