НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Учените обясняват: Защо преживяваме Дежаву?

Учените обясняват: Защо преживяваме Дежаву?

0
Учените обясняват: Защо преживяваме Дежаву?
Учените обясняват: Защо преживяваме Дежаву?

Учените имат ново обяснение за едно от най-странните явления на мозъка – усещането за дежаву.

О’Конър и колегите му започнали разработването на техника за изкуствено предизвикване на Дежаву.

За да постигнат това, те представили на участниците поредица от свързани думи, без да разкриват думата, която свързва всички тях.

Например, в едно изследване, те представили думите “легло”, “възглавница” и “нощ”, но думата “сън”, която очевидно свързва всички заедно, липсвала.

За да бъдат сигурни, че участниците не са чули думата “сън”, те ги попитали дали са чули думи, които започват с буквата “с”, на което техният отговор бил отрицателен.

Но по-късно, когато били помолени да повторят думите, които са им казани, повечето от тях смятали, че са чули и думата “сън”, заедно с останалите, което води до зловещо
усещане за дежаву.

С помощта на функционален магнитен резонанс, екипът забелязал  активни центрове в мозъка на участниците не са били тези, които са свързани с паметта, а тези, които са включени във вземането на решения.

О’Конър смята, че тези центрове вероятно контролират нашите спомени, търсейки грешки в съдържанието им, а когато намерят нередности – се активират.

Стефан Кулер от Университета в Онтарио, смята, че по време на дежаву, се стига до разрешаване на конфликти, които се случват в мозъка.

Въпреки това, са необходими още много изследвания, за да се докаже със сигурност тази теория.