НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Терапиите на нашите баби

Терапиите на нашите баби

Полагане на чаши или завръщане на терапиите на нашите баби
Полагане на чаши или завръщане на терапиите на нашите баби

Къпинг терапия, терапия с вендузи или просто полагането на чаши е старо-нов начин на лечение, който, въпреки че се смята, че е част от древната китайска медицинска практика, в миналото са използвали и нашите баби.

Тази терапия се основава на засмукването на кожата с помощта на чаши за мобилизиране на притока на кръв. Всмукването се създава с помощта на топлина (огън) или механични устройства (ръка или електрически помпи), което позволява на кожата и повърхностните мускули да се засмукат от чашата.

Вакуум ефектът на чашките създава нежно засмукване, което омекотява тъканите и едновременно с това увеличава циркулацията на кръв, течности и чи енергията.

Полагане на чаши или завръщане на терапиите на нашите баби

Чрез стимулиране на кожата и подлежащите мускули, вендузотерапията помага за изхвърляне на натрупали се, специфични за дадeна част на тялото токсини, като
стимулира циркулацията на кръв и лимфа в съдовете.

Вендузотерапията се извършва от акупунктурист, който третира определени акупунктурни точки и някои части от тялото, които са засегнати от болка, със специфично оформени чаши – вендузи. Вендузите се поставят на определени места по тялото, като продължителността на прилагането им варира от няколко секунди до няколко минути, в зависимост от протокола за лечение, желания ефект и целта на терапията.

Полагане на чаши или завръщане на терапиите на нашите баби

Докато повечето хора смятат, че традиционната китайска медицина е автор на лечението, тя всъщност е била използвана от различни култури още преди 5000 години.

Египтяните са прилагали това лечение преди 3500 години, а и Хипократ е бил известен с използването на тази терапия. Прилагали са я и нашите баби и прабаби.

Тази година на Олимпийските игри в Рио забелязахме много спортисти, особено плувци с червени кръгове на гърба.

Спортистите твърдят, че тази терапия помага при стимулация на мускулите, че ги отпуска и намалява болката им.

Лечението с горещи чаши прилага и известния спортист Майкъл Фелпс, а и голяма част от американските плувци.

loading...