НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Терапиите на нашите баби

Терапиите на нашите баби

0
Полагане на чаши или завръщане на терапиите на нашите баби
Полагане на чаши или завръщане на терапиите на нашите баби

Къпинг терапия, терапия с вендузи или просто полагането на чаши е старо-нов начин на лечение, който, въпреки че се смята, че е част от древната китайска медицинска практика, в миналото са използвали и нашите баби.

Тази терапия се основава на засмукването на кожата с помощта на чаши за мобилизиране на притока на кръв. Всмукването се създава с помощта на топлина (огън) или механични устройства (ръка или електрически помпи), което позволява на кожата и повърхностните мускули да се засмукат от чашата.

Вакуум ефектът на чашките създава нежно засмукване, което омекотява тъканите и едновременно с това увеличава циркулацията на кръв, течности и чи енергията.

Полагане на чаши или завръщане на терапиите на нашите баби

Чрез стимулиране на кожата и подлежащите мускули, вендузотерапията помага за изхвърляне на натрупали се, специфични за дадeна част на тялото токсини, като
стимулира циркулацията на кръв и лимфа в съдовете.

Вендузотерапията се извършва от акупунктурист, който третира определени акупунктурни точки и някои части от тялото, които са засегнати от болка, със специфично оформени чаши – вендузи. Вендузите се поставят на определени места по тялото, като продължителността на прилагането им варира от няколко секунди до няколко минути, в зависимост от протокола за лечение, желания ефект и целта на терапията.

Полагане на чаши или завръщане на терапиите на нашите баби

Докато повечето хора смятат, че традиционната китайска медицина е автор на лечението, тя всъщност е била използвана от различни култури още преди 5000 години.

Египтяните са прилагали това лечение преди 3500 години, а и Хипократ е бил известен с използването на тази терапия. Прилагали са я и нашите баби и прабаби.

Тази година на Олимпийските игри в Рио забелязахме много спортисти, особено плувци с червени кръгове на гърба.

Спортистите твърдят, че тази терапия помага при стимулация на мускулите, че ги отпуска и намалява болката им.

Лечението с горещи чаши прилага и известния спортист Майкъл Фелпс, а и голяма част от американските плувци.