НАЧАЛО ЗДРАВЕ Кога не трябва да използвате сода бикарбонат?!

Кога не трябва да използвате сода бикарбонат?!

Кога не трябва да използвате сода бикарбонат?!
Кога не трябва да използвате сода бикарбонат?!

Вероятно знаете многобройните приложения на содата бикарбонат, които освен в кулинарството, могат да помогнат в домакинството и в грижата за красота. Но в някои случаи трябва да я избягвате.

Ето, кога да избягвате содата:

1. Страдате ли често от киселини?

Содата бикарбонат е изключително ефективно лекарство срещу киселините, но не трябва да прекалявате. Ако често ви сполетява този проблем, консултирайте се с лекар.

2. Въпреки, че содата бикарбонат е чудесна за почистване в домакинството, не трябва да се използва за съдовете от алуминий.

Може да се стигне до нежелан ефект и върху съдовете да се появят петна.

3. Ако поставите отворен пакет сода бикарбонат в хладилник или я изсипете в съд, няма да бъде толкова ефективна при неутрализирането на неприятната миризма.

За най-добър ефект е необходимо да поставите содата бикарбонат в тава и да я съхранявате на рафт в хладилника. Но така ще заемете голяма площ в хладилника и ще имате по-малко място за други хранителни продукти.

4. Вероятно знаете, че содата бикарбонат може да ви послужи да изгасите запаленото масло.

Но това не е безопасна процедура. Дори ако имате в близост голямо количество сода за хляб, няма сигурно разстояние, от което бихте могли да я поръсите в тигана или тенджерата. Така че, забравете за това приложение на содата и си купете ефективен пожарогасител, който винаги да ви бъде под ръка.

5. Содата има множество полезни приложения в грижите за тялото.

Но с оглед на това, че тя е алкална субстанция, не се препоръчва при лечението на акне. Именно содата елиминира природни киселини върху кожата, с което се създават подходящи условия за разпространението на акне.

6. Може би действат подобно, но содата бикарбонат и бакпулвера нямат един и същ ефект.

Двата продукта създават въглероден диоксид при определени условия, с което дават отлична текстура на белите сладкиши. Въпреки това, содата реагира с киселини, които са вече в храната. От друга страна, бакпулвера в себе си има киселина. Следователно, не са взаимно заменими.

loading...