НАЧАЛО ЗДРАВЕ Кога не трябва да използвате сода бикарбонат?!

Кога не трябва да използвате сода бикарбонат?!

0
Кога не трябва да използвате сода бикарбонат?!
Кога не трябва да използвате сода бикарбонат?!

Вероятно знаете многобройните приложения на содата бикарбонат, които освен в кулинарството, могат да помогнат в домакинството и в грижата за красота. Но в някои случаи трябва да я избягвате.

Ето, кога да избягвате содата:

1. Страдате ли често от киселини?

Содата бикарбонат е изключително ефективно лекарство срещу киселините, но не трябва да прекалявате. Ако често ви сполетява този проблем, консултирайте се с лекар.

2. Въпреки, че содата бикарбонат е чудесна за почистване в домакинството, не трябва да се използва за съдовете от алуминий.

Може да се стигне до нежелан ефект и върху съдовете да се появят петна.

3. Ако поставите отворен пакет сода бикарбонат в хладилник или я изсипете в съд, няма да бъде толкова ефективна при неутрализирането на неприятната миризма.

За най-добър ефект е необходимо да поставите содата бикарбонат в тава и да я съхранявате на рафт в хладилника. Но така ще заемете голяма площ в хладилника и ще имате по-малко място за други хранителни продукти.

4. Вероятно знаете, че содата бикарбонат може да ви послужи да изгасите запаленото масло.

Но това не е безопасна процедура. Дори ако имате в близост голямо количество сода за хляб, няма сигурно разстояние, от което бихте могли да я поръсите в тигана или тенджерата. Така че, забравете за това приложение на содата и си купете ефективен пожарогасител, който винаги да ви бъде под ръка.

5. Содата има множество полезни приложения в грижите за тялото.

Но с оглед на това, че тя е алкална субстанция, не се препоръчва при лечението на акне. Именно содата елиминира природни киселини върху кожата, с което се създават подходящи условия за разпространението на акне.

6. Може би действат подобно, но содата бикарбонат и бакпулвера нямат един и същ ефект.

Двата продукта създават въглероден диоксид при определени условия, с което дават отлична текстура на белите сладкиши. Въпреки това, содата реагира с киселини, които са вече в храната. От друга страна, бакпулвера в себе си има киселина. Следователно, не са взаимно заменими.