НАЧАЛО ЗДРАВЕ 8 храни, които съдържат здравословни мазнини

8 храни, които съдържат здравословни мазнини

0
8 храни, които съдържат здравословни мазнини
8 храни, които съдържат здравословни мазнини

Мазнините са всъщност един от най-важните елементи на храненето, които в никакъв случай не трябва напълно да се избягват.

Много от нас, опитвайки се да намалят излишните килограми, свеждат приема на мазнини до минимум, убедени, че точно мазнините са тези, които увеличават излишните килограми.

Но това, което трябва да се знае е, че има и здравословни мазнини, които ще дадат на тялото необходимата енергия, без да предизвикат нежелани допълнителни проблеми.

Това са 8 вида храни, които трябва да бъдат част от вашето меню:

1. Орехи

Орехите са богати на алфа-линоленова киселина, специален вид омега-3 мастна киселина, която има важна роля в защитата на организма от сърдечно-съдови заболявания.

8-vidovi-hrana-koi-sodrzat-zdravi-masti-02_copy

2. Маслини

Зехтинът и маслините са чудесен начин за прием на мононенаситени мазнини чрез храната. Също така съдържат стероли, които намаляват нивото на “лошия” LDL холестерол.

8-vidovi-hrana-koi-sodrzat-zdravi-masti-03

3. Авокадо

Авокадото е богато на фиброзни влакна, които ви помагат да се чувствате сити, а също така съдържа калий и витамин С.

8-vidovi-hrana-koi-sodrzat-zdravi-masti-04

4. Масло от рапица

Маслото от рапица е отличен избор за готвене, тъй като намалява “лошия” LDL холестерол и повишава “добрия” HDL холестерол. Също така, има важна роля в превенцията на сърдечно-съдови заболявания.

8-vidovi-hrana-koi-sodrzat-zdravi-masti-05

5. Фъстъчено масло

Ненаситените мазнини във фъстъченото масло ще ви накарат да се чувствате сити за дълго, защото на организма му е необходимо повече време, за да ги разгради. Също така е отличен източник на протеини, които ще дадат на тялото необходимата енергия.

8-vidovi-hrana-koi-sodrzat-zdravi-masti-06

6. Сьомга

Сьомгата е богата на DHA и EPA – два вида омега-3 мазнини, които намаляват възпаленията, риска от рак на кожата и появата на сърдечно-съдови заболявания. Ако вкуса на сьомга е твърде силен за вас, пъстървата, скумрията и сардините са отличен заместител.

8-vidovi-hrana-koi-sodrzat-zdravi-masti-07

7. Ленено семе

Алфа-линоленова киселина (ALA), освен че поддържа доброто здраве на сърцето, също е полезна и за подобряване на кръвното налягане.

8-vidovi-hrana-koi-sodrzat-zdravi-masti-08

8. Бадеми

Бадемите са особено богати на мононенаситени мазнини, които помагат за регулирането на нивото на холестерола. Те са отличен заместител на чипс и други нездравословни храни.

8-vidovi-hrana-koi-sodrzat-zdravi-masti-09