НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО 72 часа преди смъртта, хората започват да говорят за…

72 часа преди смъртта, хората започват да говорят за…

0
72 часа преди смъртта, хората започват да говорят за...
72 часа преди смъртта, хората започват да говорят за...

В човешката природа ни е заложено да се страхуваме от смъртта, както и да говорим за нея. Въпреки това, може би тези, които умират, по-добре могат да разберат смъртта от нас.

Патриша Пиърсън, журналист и автор на книгата “Отваряне на вратата на Рая: Изследване на историята на живота, смъртта и това, което идва след него” (Opening Heaven’s Door: Investigating Stories of Life, Death, and What Comes After), описва резултатите от своето изследване на тема “Преминаване от другата страна”.

“Тъй като в рамките на 9 седмици загубих сестра ми и баща ми, се концентрирах върху изучаването на това, което се случва след смъртта. Интервюирах десетки хора, чиито професии са свързани с нелечими пациенти, както и тези, които са имали специални преживявания с хора, които умират, дори и с тези, които “са се върнали от мъртвите”, т.е. преживяли са клинична смърт”, казва Пиърсън.

“Разбрах, че хората знаят кога ще дойде крайният им час. В периода от 72 часа преди смъртта им, те започват да говорят в метафори за пътуването. Терминологията е различна, така че някои търсят обувки, други полети, а трети говорят, че “искат да се върнат у дома”, а всъщност вече са там.

В момента, както лежеше на смъртно легло, сестра ми, която беше болна от рак на гърдата, постоянно повтаряше: “Не знам как да отида”, дори споменаваше и “нещастни стюардеси”.

Маги Каланан, медицинска сестра, която е работила в Центъра за палиативни грижи във Вирджиния, чува въпроса от пациент, болен от рак на панкреаса, в момента на смъртта му: “Жена ми знае ли всичко за паспорта и билетите?”

72-%d1%87%d0%b0%d1%81%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8-%d1%81%d0%bc%d1%8a%d1%80%d1%82%d1%82%d0%b0-%d1%85%d0%be%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b4
Маги измисля специален термин, “съзнанието за близка смърт” и го използва в своята книга “Заключителни подаръци: Разбирането на специалното съзнание и нуждите на хората, които умират и комуникацията с тях”. Каланан била в състояние да се грижи за стотици пациенти до смъртта им, и вярва, че тяхната визия за пътуване не е случайна.

Хората умират и пред себе си виждат починалите членове на семейството.

Умиращите често имат “видения”, които здравите хора вярват, че са следствие на силните аналгетици, които пациентите получават. Но дали е така?

Голямо международно проучване, което бе проведено от психолога д-р Карлис Осис и д-р Ерлендур Харалдсон от университета в Исландия, показа, че повечето пациенти, които все още са в съзнание, около един час преди смъртта си, виждат своите близки, които са починали по-рано, и то независимо дали са на лекарства или не. В проучването са включени хора от съвсем различни култури – от САЩ и Индия.

“Когато говорих с пациентката Одри Скот (84), която умираше от рак, тя ми каза, че на посещение е идвал нейният осиновен син Франки, който е починал преди няколко години. Той, според нейните думи, всеки път, когато “дойде, “тихо седи в креслото до нея”, казва Маги.