НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Какво става, когато скъсаш цвете или го настъпиш?

Какво става, когато скъсаш цвете или го настъпиш?

0
Какво става, когато скъсаш цвете или го настъпиш?
Какво става, когато скъсаш цвете или го настъпиш?

Когато скъсаш или настъпиш цвете – то страда.

Ето какво се случва с него.

При нараняване растенията формират бариера, подобна на съсирек, която защитава растението, изолирайки наранената част.

Изолацията не само блокира разпространението на микроби, но и спира изпращането на ресурси като вода и хранителни вещества към „обречените клетки“ в механично наранени части.

Плазмодезмите са канали в структурата на растенията, които свързват съседни клетки една с друга, пише агенция „Фокус“, цитирайки изследване публикувано в журнала Nature Plants.

„Растенията нямат клетки, които се движат свободно като човешките, тъй като растителните клетки са като слепени една с друга. Затова те се отличават с различен начин на комуникация и това са тези канали,“ се посочва в проучването.

Малко съвети за грижите за орхидеята: Направете това и тя ще цъфти повече от 3 пъти годишно!

Екип учени е установил, че когато растението е наранено, материал, наречен калоза, изпълнява ролята на бариера в тези канали, изграждайки стена, през която малкохранителни вещества или сигнали могат да преминат. Калозата се използва и за изолиране на инфектирана част от растение.

Изследователите са открили, че наличието или липсата на калоза в плазмодезмите се регулира от два различни ензима – единият реагира при инфекция, а другият при механичен стрес, като разкъсване или пробиване.

И в двата случая калозата изолира наранените или инфектирани клетки, създавайки зона на карантина.

Изпълнете дома си с кислород: 6-те най-добри цветя за пречистване на въздуха в дома

Традиции и празници

Цветята винаги са съпътствали празниците, церемониите и обичаите на хората от всички краища по света. Неизменно се подаряват цветя на празници като Деня на жената, Цветница, рождени и имени дни, на сватби, при раждания и кръщения. Цветята са елемент и от траурните ритуали, при чествания на годишнини от събития, военни церемонии, артистични бенефиси. Има и празници и карнавали, посветени изключително на цветята, като Карнавала на цветята в Ница, датиращ от 1876 г., когато била организирана „битка“ с цветя, заменена след това от практиката да се разменят букети.

В България се отбелязва празника Еньовден, когато се берат цветя и билки и се вият венци.

За много хора цветята и подаряването на цветя са натоварени с богата и често нееднозначна символика. Различни значения са отредени не само отделните цветя, но и различните по цвят представители (например роза, мак, люляк, карамфил и други).