НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Какво става, когато скъсаш цвете или го настъпиш?

Какво става, когато скъсаш цвете или го настъпиш?

Какво става, когато скъсаш цвете или го настъпиш?
Какво става, когато скъсаш цвете или го настъпиш?

Когато скъсаш или настъпиш цвете – то страда.

Ето какво се случва с него.

При нараняване растенията формират бариера, подобна на съсирек, която защитава растението, изолирайки наранената част.

Изолацията не само блокира разпространението на микроби, но и спира изпращането на ресурси като вода и хранителни вещества към „обречените клетки“ в механично наранени части.

Плазмодезмите са канали в структурата на растенията, които свързват съседни клетки една с друга, пише агенция „Фокус“, цитирайки изследване публикувано в журнала Nature Plants.

„Растенията нямат клетки, които се движат свободно като човешките, тъй като растителните клетки са като слепени една с друга. Затова те се отличават с различен начин на комуникация и това са тези канали,“ се посочва в проучването.

Малко съвети за грижите за орхидеята: Направете това и тя ще цъфти повече от 3 пъти годишно!

Екип учени е установил, че когато растението е наранено, материал, наречен калоза, изпълнява ролята на бариера в тези канали, изграждайки стена, през която малкохранителни вещества или сигнали могат да преминат. Калозата се използва и за изолиране на инфектирана част от растение.

Изследователите са открили, че наличието или липсата на калоза в плазмодезмите се регулира от два различни ензима – единият реагира при инфекция, а другият при механичен стрес, като разкъсване или пробиване.

И в двата случая калозата изолира наранените или инфектирани клетки, създавайки зона на карантина.

Изпълнете дома си с кислород: 6-те най-добри цветя за пречистване на въздуха в дома

Традиции и празници

Цветята винаги са съпътствали празниците, церемониите и обичаите на хората от всички краища по света. Неизменно се подаряват цветя на празници като Деня на жената, Цветница, рождени и имени дни, на сватби, при раждания и кръщения. Цветята са елемент и от траурните ритуали, при чествания на годишнини от събития, военни церемонии, артистични бенефиси. Има и празници и карнавали, посветени изключително на цветята, като Карнавала на цветята в Ница, датиращ от 1876 г., когато била организирана „битка“ с цветя, заменена след това от практиката да се разменят букети.

В България се отбелязва празника Еньовден, когато се берат цветя и билки и се вият венци.

За много хора цветята и подаряването на цветя са натоварени с богата и често нееднозначна символика. Различни значения са отредени не само отделните цветя, но и различните по цвят представители (например роза, мак, люляк, карамфил и други).

loading...