НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Серотонин – 95% от хормона на щастието се намира в червата

Серотонин – 95% от хормона на щастието се намира в червата

0
Серотонин - 95% от хормона на щастието се намира в червата

Какво е серотонин? Серотонина често е наричан “хормон на щастието”. Той се произвежда в тялото в моменти на екстаз като нивото му се покачва по време на еуфория и намалява по време на депресия. Но заедно с най-важната задача да ни даде по-добро настроение, той изпълнява и още много функции в организма.

Серотонинът изпълнява ролята на химически предавател на импулси между нервните клетки. Въпреки, че това вещество се произвежда в мозъка, където изпълнява своята основна функция, приблизително 95% от серотонина се синтезира в стомашно-чревния тракт и в тромбоцитите. В организма на човек постоянно циркулира до 10 мг серотонин.

Серотонинът спада към биогенните амини, метаболизмът му е сходен с метаболизма на катехоламините. Невротрансмитер и хормон, той участва в регулирането на паметта, съня, поведенческите и емоционалните реакции, контролира кръвното налягане, терморегулацията, хранителните реакции. Образува се в серотонинергичните неврони, епофизата и в ентерохромафинните клетки на стомашно-чревния тракт.

95% от серотонина в човешкото тяло е локализиран в червата, това е основният източник на серотонин в кръвта.

В кръвта той се съдържа предимно в тромбоцитите, които улавят серотонина от плазмата.

Как се образува серотонин в мозъка?

Известно е, че нивото на серотонина се увеличава прекалено в моменти на щастие и намалява по време на депресия. 5-10% от серотонина се синтезират в епифизната жлеза от жизненоважната аминокиселина триптофан. За производството му е абсолютно необходима слънчева светлина, което е и причината в слънчеви дни настроението ни да се подобрява. С този процес може да се обясни и добре познатата ни зимна депресия.

Каква е ролята на серотонина за нашето здраве?

Серотонинът спомага за прехвърляне на информация от една към друга област на мозъка. Освен това влияе на много психологически и други процеси в организма. От 80-90 милиарда клетки на главния мозък серотонина оказва пряко или косвено въздействие върху повечето от тях. Той засяга работата на клетките, които са отговорни за настроението, сексуалното желание и функция, апетита, съня, паметта и
способността за учене, температурата, както и някои аспекти на социално поведение.

Доказано е, че с намаляване на серотонина се увеличава чувствителността на болка в тялото, тоест, дори и най-лекото дразнене причинява силна болка.

Серотонинът също може да повлияе и на функционирането на сърдечно-съдовата, ендокринната система и работата на мускулите.

Изследвания са показали, че серотонинът може да играе роля в образуването на кърма, а неговият дефицит може да бъде основната причина за внезапната смърт на кърмачетата по време на сън.

Серотонинът нормализира съсирването на кръвта, а при пациенти със склонност към кръвоизливи количеството на серотонин е снижено. Въвеждането на серотонин спомага за намаляване на кървотечението.

Той стимулира гладката мускулатура на съдовете, на дихателните пътища, червата, като по този начин се увеличава чревната перисталтика, намалява се дневното количество урина, стеснява бронхите (бронхиалните разклонения). Недостигът на серотонин може да предизвика чревна непроходимост.

Излишъкът на хормона серотонин в регулиращите структури на главния мозък действа потискащо върху функциите на репродуктивната система.

Серотонинът участва в патогенезата на заболяванията на стомашно-чревния тракт, по-специално, при карциноиден синдром и синдром на раздразнените черва. Определянето на концентрацията на серотонина в кръвта в клиничната практика се използва преимуществено за диагностициране на карциноидни тумори на коремната кухина (тестът е положителен в 45% от случаите на ректален карциноид). Изследването на серотонина в кръвта е целесъобразно да се използва комплексно с определяне на метаболитното отделянето на серотонин (5-НIAA) с урината.

Каква е връзката между серотонина и депресията?

Настроението на човека зависи до голяма степен от количеството на серотонина в организма. Част от серотонина се произвежда от мозъка, но в същото време, достатъчно голяма част от него се изработва от червата.

Не е изключено, именно дефицитът на серотонин в червата, да определя развитието на депресия. А недостигът му в главния мозък – да е само следствие, съпътстващ признак.

Този феномен може да обясни страничните ефекти от използването на най-често срещаните средства за лечение на депресия. Най-често използваните антидепресанти (инхибитори на обратното захващане на серотонина) действат и на червата, което предизвиква гадене и храносмилателни разстройства.

Дефицитът на серотонин повишава прага на чувствителност при болка и причинява смущения на чревната подвижност (IBS, запек и диария), секреция на стомаха и дванадесетопръстника (хроничен гастрит и язва). Липсата на серотонин засяга метаболизма на полезната микрофлора на
дебелото черво, като я подтиска.

Освен чревната дисбиоза, недостигът на серотонин в тялото може да е причина и за други заболявания на храносмилателната система, което води до лошо усвояване на хранителни вещества, необходими за организма, като триптофан.

Вероятно първопричината е в ниските количества на клетки в главния мозък, отговорни за производството на серотонин, както и в липсата на рецептори, способни да получат генерирания серотонин. Друг виновник е дефицита на триптофан – незаменима аминокиселина, от която се състои серотонина. Ако съществува даже един от тези проблеми, има голяма вероятност за депресия и обсесивно-компулсивни нервни разтройства: тревожност, пристъпи на паника и неоснователен гняв.

В същото време, не се знае със сигурност дали недостигът на серотонин води до депресия или депресията е причина нивата на серотонин да спаднат.

Каква е връзката между серотонина и затлъстяването?

Все пак, съществуват някои фактори, които действително свързват депресията и затлъстяването.

Отлагането на мазнини, особено в областта на корема, се причинява от действието на кортизола, чието ниво се повишава при хроничен стрес и депресивни разстройства.

Хората, при които депресията е била диагностицирана клинично, много по-бързо напълняват в областта на талията, отколкото здравите. Освен това, пациентите с депресия много по-трудно спазват диета. Има връзка между освобождаването на инсулин и отделянето на серотонин (невротрансмитер, отговорен за настроението).

Когато изядем нещо, след това захарта, попаднал в кръвта, води до освобождаване на инсулин. Инсулинът превръща глюкозата вътре в клетката, и започват серия от процеси, които водят до освобождаване на серотонин.

Приемът на въглехидрати (няма значение, прости или сложни) автоматично води до “освобождаване” на панкреатичен хормон инсулин. Целта на този хормон е да се отстрани излишъкът от кръвна захар (глюкоза).

Ако не беше инсулина, кръвта след приема на храна бързо щеше да се превърне в гъст сироп. От съществено значение е и това, че инсулинът “улавя” от кръвта и всички по-важни аминокиселини и ги изпраща на мускулите. (Не случайно се счита, че инсулинът е вторият по значение допинг след стероидите!) Но “Бедата” е в това, че единствената аминокиселина, която не се поддава на инсулина е триптофан.

Триптофанът, оставайки в кръвта, се промъква в мозъка и при това се повишават нивата на серотонин.

Триптофанът се съдържа във всички богати на животински протеини храни. Въпреки това, приемът на богати на протеини храна, не води до увеличение на съдържанието на серотонин в мозъка.

Серотонинът дава чувство на ситост.

Ако серотонинът е малка, то тогава се нуждаете от повече и повече инсулин, а значи и от повече сладко. От друга страна е възможно да се използва сладко или каквато и да е храна, богата на въглехидрати за подобряване на настроението. Колкото по-сладко, толкова по-голямо освобождаване на серотонин. Това свойство да повишаваме настроените си със сладкиши се използва подсъзнателно. Искате шоколад след
стрес? По време на ПМС? През зимата, по време на късите зимни дни? Отказали сте цигарите и посягате към сладко? (Никотинът също води до освобождаването на серотонин, затова хората заместват цигарите със сладкиши). Приятен начин да повдигнем настроението си. Истината е, че това повдигане на настроението ни струва скъпо. Всички погълнати калории за повишаване на серотонина, на свой ред се превръщат в мастна тъкан. А кортизолът ги тласка именно в областта на талията и корема.

Микробите обитават нашата кожа, живеят в носоглътката и по цялото протежение на червата. Например, само в червата, се съдържат около 2 кг бактерии. Разбира се, те са от 10-100 пъти по-малки от човешките клетки, но оказват силно влияние върху живота ни.

Знаете ли, че микробите обичат да разговарят? Да, те си говорят, но само на собствения си език.

Ние живеем в един свят на бактерии, а те ни влияят много повече, отколкото си мислим.

Микрофлората регулира всички процеси в тялото ни. Микроорганизмите вземат участие в много видове обмени, синтезират необходимите ни вещества, като витамин В12, биогенни аминохистамини, включително серотонин – хормона на радостта.

Серотонина в червата е 95%, а в главата – само 5%. Тук е отговорът. Серотонинът играе важна роля в регулирането на секрецията и подвижността на стомашно-чревния тракт, за повишаване на неговата подвижност и секреторна активност. В допълнение, серотонинът играе роля на фактор на растежа за някои видове симбиотични микроорганизми, повишава метаболизма на бактериите в дебелото черво. Самите
бактерии на дебелото черво също допринасят за секрецията на стомашно-чревния серотонин, тъй като много видове симбиотични бактерии имат способността да декарбоксилират триптофана. При дисбиоза и редица други заболявания на дебелото черво, производството на серотонин значително намалява.

Установено е, че грубите компоненти от растителните храни, за нас са не само нужни, но и жизненоважни. Този “баласт” ни предпазва от различни неблагоприятни фактори и служи като “храна” за полезната чревна микрофлора.

Серотонинът от червата контролила костната маса

Всеки знае, че серотонинът е химичен медиатор за предаване на нервните импулси към мозъка, а това се отразява на емоциите и настроението. Но малко хора знаят, че мозъкът произвежда само около 5% от серотонина, а основната част – до 95% се създава от клетките на стомашно-чревния тракт и главно от дванадесетопръстника.

Чревният серотонин контролира не удоволствието, а участва във формирането на костите.

Диета може ли да повлияе на запасите от серотонин? Има ли серотонин в някои продукти?

Може, но косвено. За разлика от богатите на калций храни, които повишават нивата на този минерал в кръвта, не съществуват продукти, които могат да повлияят на нивата на серотонин. Все пак, има някои продукти и хранителни вещества, които могат да повишат нивото на триптофан – аминокиселината, от която се състои от серотонина.

Въглехидратните храни, използвани в съответствие с правилно изчисления режим, могат да имат благоприятен ефект върху настроението и за намаляване на тежестта на заболявания, свързани с инхибирането на серотонин.

Могат ли тренировките да повишат нивото на серотонин?

Спортът може да подобри настроението ви. Проучванията показват, че редовната физическа активност може да бъде толкова ефективна за лечение на депресия като антидепресантите или психотерапията.

Много изследователи смятат, че фитнесът влияе на нивото на серотонин, но няма окончателно доказателство за този факт.

При мъжете и жените едно и също ли е нивото на серотонина?

Проучванията показват, че при мъжете серотонина е малко повече, отколкото при жените, но разликата е незначителна.

Дали серотонина оказва влияние на развитието на деменция и болестта на Алцхаймер?

Многобройни проучвания са установили липсата на серотонин в мозъка на мъртви пациенти, страдащи от болестта на Алцхаймер. Но до този момент няма доказателства, че увеличаването на нивото на серотонин предотвратява Алцхаймер, или че забавя развитието на деменция.

Какво е серотонинов синдром и опасен ли е той?

Антидепресантите обикновено се считат за безопасни, обаче, в редки случаи, серотонинов синдром е възможен – когато концентрацията на веществото в мозъка е твърде висока. Това става най-често, когато човек използва две или повече лекарства, които могат да повлияят на нивото на серотонина. Това може да се случи, ако приемате лекарство за главоболие и в същото време пиете лекарство за депресия.

Ето защо, за да се избегне серотонинов синдром трябва да се консултирате с лекар.

И накрая, наркотици като екстази или LSD може да предизвикат серотонинов синдром.

Серотонинът – медиатор на алергии

Серотонинът е един от основните невротрансмитери на ЦНС. Той оказва патогенно въздействие върху организма. Това вещество е медиатор на радразнения. Неговата активност в непосредствените алергични прояви емаловажна. Също така, веществото се отделя от тромбоцитите и предизвиква моментен спазъм на бронхите.

Вижте още3 фурми дневно и само 12 дни – Ето какво ще се случи!

През есента за депресията е виновен серотонина

Учените са доказали, че серотониновата активност варира в зависимост от времето на годината. Именно това може да бъде причина за потиснатото настроение, което често идва с пристигането на есента.

Серотонин и мелатонин

Мелатонинът се произвежда от епифизната жлеза от серотонин, който от своя страна се синтезира от организма от незаменимата аминокиселина триптофан. Когато ние консумираме триптофан от храната, тялото ни преобразува една значителна част от него в серотонин.

Серотонин и адреналин

Серотонинът и адреналинът са само два от общо около тридесет невротрансмитера, сложни органични съединения, чиито молекули осъществяват връзката и взаимодействието между клетките и нервната тъкан.

Серотонинът контролира ефективността на другите трансмитери, като решава дали да премине даден сигнал към мозъка. При дефицит на серотонин този контрол отслабва и адреналиновата реакция, която протича в мозъка включва механизмите на тревожност и паника, дори когато специален повод за това няма, тъй като в края на краищата пазителят, който избира приоритетите и целесъобразността на реакциите е в недостиг.