НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Ето защо не трябва да сушите дрехите в стаята!

Ето защо не трябва да сушите дрехите в стаята!

0
Ето защо не трябва да сушите дрехите в стаята!

Най-редовно сушите дрехите в стаята, особено през зимния сезон? Вижте защо не трябва да го правите повече!

Шотландските учени от Факултета по архитектура в Университета Makintoshskoy Глазгоу са извършили редица проучвания по темата. Експертите са заключили, че в повечето жилища влажността е много по-висока от нормалното. И това се дължи на факта, че в помещенията редовно се сушат разни неща.

В изследването са участвали 100 семейства, където 87% от домакините предпочитат да сушат неща в стаята, особено по време на студения сезон.

Къде сушите дрехите?

Работата е там, че изпарението на водата увеличава нивото на влажност с 30%, което създава идеални условия за образуването на плесен. По този начин хората, които страдат от астма, сенна хрема и други алергични заболявания, попадат в опасност. Повишените нива на влага биха могли да доведат и до нарастване на количеството на акарите в домашния прах.

Вижте още: Сложете това в прането си и ще се удивите от резултата

Тези, които имат по-слаб имунитет, трябва да сушат дрехите на балкона. Има и специални сушилни, но не във всеки апартамент има място за такова оборудване.

Оказва се обаче, че не бива да сушите дрехите вътре по няколко причини. Ето какви са те:

– Простирайки дрехи в стаята, рискувате да вдишвате химикалите от перилните препарати и омекотителите, които използвате. Освен това по този начин помещението се овлажнява, а това затруднява дишането ви, макар и да не го усещате.
– Специалисти твърдят, че средно в едно помещение се съдържат 4-5 литра вода. Простирайки дрехите в стаята, вие добавяте поне още два литра вода. Голямата влажност може да ви доведе до пристъпи на задушаване.

Аспергилозата например е гъбична инфекция, която засяга дихателната система. Първите симптоми на това заболяване са кашлица, задух и втрисане.

След време се появяват и храчки с наличие на кървави жилки, обща слабост, висока температура и загуба на тегло. Заболяването протича със затишие и обостряне.

Професор Дейвид Денинг от Националния център по аспергилоза в Манчестър заявява, че във Великобритания се е наблюдавал рязък скок на регистрираните случаи от това заболяване.

Споделете с приятелите си с тази информация, те могат да правят същата грешка.