НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Плевел, но се оказва една от най-полезните билки за крепко здраве

Плевел, но се оказва една от най-полезните билки за крепко здраве

0
Плевел, но се оказва една от най-полезните билки за крепко здраве
Плевел, но се оказва една от най-полезните билки за крепко здраве

Плевел с многобройни лечебни свойства, вероятно расте в задния ви двор! Става въпрос за растение, цъфтящо с нежни жълти цветчета, известно като “тученица” или като “тлъстига”.

Известна е още и като една от билките с високо съдържание на витамини и минерали.

Тученицата произхожда от Персия и Индия, но днес тя расте във всяко кътче на света. В някои култури тя се отглежда и се използва при готвене, докато в други страни се счита за плевел, който се изхвърля в коша заедно с други плевели или гниещи листа и стъбла.

Тученицата е позната със своите месести листа и малки жълти цветя. На вид това може би не е най-красивото растение, но неговите ползи за здравето ни ще ви впечатлят.

Устойчиви семена

Семената на тученицата са изключително устойчиви, те запазват полезните си свойства в продължение на около 40 години.

Това растение притежава мощни и удивителни свойства. Някои го използват за укрепване на имунната система и подобряване на цялостното си здравословно състояние.

Повлиява благоприятно при артрит, кашлица, леки изгаряния, а също има и диуретично действие. Древногръцкият учен Диоскорид е използвал тученицата за изчистване от паразити в организма и за намаляване на главоболието. Хипократ пък я е препоръчвал при гинекологични проблеми и облекчаване на състояния, свързани с обилни кръвотечения в матката.

Освен това, тученицата е най-богатият източник на витамин А сред зеленолистните зеленчуци. Витамин А е известен със своята способност за подобряване на зрението, но също така допринася за по-добра защита срещу различни видове рак.

Вижте ощеТрябва да я имате в дома си – Тази билка освобождава от стреса и носи пари

Силен антиоксидант

Тученицата съдържа два вида бетаин и алкалоидни пигменти. Всеки от тях е известен с мощното си антимутагенно и антиоксидантно действие.  Тученицата е богата на витамин С, витамини от групата В, включително рибофлавин и ниацин, каротеноиди и микроелементи като калций, магнезий и желязо.

В заключение, тученицата е наистина много полезно за здравето растение. Защо са ви нужни скъпи добавки, когато имате такова мощно растение в двора си?