НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Къща от дърво и глина – стара технология с нов живот

Къща от дърво и глина – стара технология с нов живот

0
Къща от дърво и глина - стара технология с нов живот
Къща от дърво и глина - стара технология с нов живот

Количеството глина е около 20% от обема на дървото. С глина всяка къща ще бъде по-топла, но трябва да се смесва с нарязана на ситно слама (10-15% от глината) и се разбърква старателно.

Свойствата на глината обуславят ниския разход на енергия при отопляването и охлаждането на сградата при достатъчна дебелина на основните стени. Това става при условия на запазване влажността вътре и способността на къщата да диша, без да губи от температурата си. Не позволява да се появят вредни плесени, лишеи и мухъл и други вредни вещества, отделяни в следствие на стареене. По този начин се изключва възможността за възникване на алергии на обитателите.

При студено време навън, ниските температури не могат да навлязат вътре в помещенията и по този начин да понижат вътрешната температура. Обратно, температурата вътре в къщата не може да се отдели навън през стените. Нещо повече: вътрешните стени, които цял ден се нагряват в следствие на отопляването, акумулират топлина и по-късно я излъчват обратно навътре, когато вече няма действащо отопление.

Оптималната дълбочина на дървените греди е 40-50 сантиметра. Тя е достатъчна, за да се гарантира, че къщата ще бъде топла дори в студената зима. Технологията на дървените стени е проста, но изисква точност и внимателно съотношение между дървото и разтвора с минимално разстояние между гредите.

Вижте още: Поставете монета във фризера, преди да напуснате къщата си

Респираторността (капилярността) на глината е важна не само за способността на къщата да диша и съхне бързо, тя е основно качество при звукоизолацията. Шумовете отвън не проникват вътре.

Къща от глина приема много лесно адаптирането на различни системи за алтернативна топлинна и ел. енергия. Използването на технологията за строене с глина обуславя и сравнително ниски разходи в сравнение с другите видове строителство.
Грубият строеж, вътрешното и външно завършване, изолация и интериор са изпълними само с един материал. Не се налагат допълнителни разходи за изолационни системи и довършване.