НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА 10 практични приложения на алуминиевото фолио

10 практични приложения на алуминиевото фолио

0
10 практични приложения на алуминиевото фолио
10 практични приложения на алуминиевото фолио

Алуминиевото фолио е неизменна част от всяка кухня. А знаете ли, че може да го използвате по 10 необичайни начина? Продължете да четете и спестете време и пари.

Омекотете кафявата захар

Кафявата захар е по-здравословна в сравнение с бялата, защото съдържанието на витамини и минерали е по-голямо. Характерно за кафявата захар е това, че става на бучки. За да я раздробите, увийте парчетата кафява захар в алуминиево фолио и ги поставете за 5 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. Захарта ще възвърне изходното си положение, а след това можете да я използвате за подслаждане на кафето или да направите любимите сладкиши.

Поддържайте храната свежа

Ако искате хляба, щрудела и другите сладкиши да останат свежи до пристигането на гостите, след изпичането им, ги омотайте в алуминиево фолио.

Пригответе сочно печено месо

За да приготвите сочно месо, върху тавата за печене поставете алуминиево фолио. Също така може да направите импровизиран капак за вашето гърне, като сложите фолиото върху него и притиснете по краищата.

Върнете блясъка на сребърната посуда

Ако вашите сребърни прибори са загубили блясъка си, фолиото ще ви помогне да го възвърнете. В тенджера на дъното поставете алуминиево фолио, а след това добавете 2 супени лъжици сол и вода. Поставете сребърните съдове в тенджерата и изчакайте 3 минути. Извадете посудата от водата, оставете да изсъхне, а след това изтрийте с памучна кърпа.

Вижте още: Приложения на солта в дома и ежедневието

Почистете загорелите тигани

Ако нямате тел за почистване на съдове, а има петна по тях, направете “топка” от алуминиево фолио. С нея трийте загорялата мазнина, тигани и решетките на скарата.

Улеснете гладенето

Увийте дъската за гладене с алуминиево фолио, а отгоре поставете фабричния калъф. Така ще гладите по-лесно и няма да се налага да минавате по няколко пъти с ютията, защото фолиото пречи на дъската да поема топлината.

Почистете ютията

Ютията трябва редовно да се почиства, за да не се образуват упорити петна и мръсотия, които могат да замърсят дрехите. За да почистите ютията, поставете сол в алуминиево фолио, а след това я сгънете като пакетче. С топла ютия минете върху фолиото, а солта ще отстрани мръсотията.

Наострете ножицата

Можете да използвате фолиото и за острене на ножиците в дома си. За целта прегънете фолиото няколко пъти и започнете да го режете със затъпената ножица.

Защитете растенията

За да предпазите растенията от насекоми, между тях поставете парчета алуминиево фолио.

Почистете бижутата

За да бъдат бижутата като нови, покрийте дъното на тенджера с фолио, налейте вода и добавете препарат за пране. В тенджерата сложете бижутата и ги оставете така за 5 минути. След това изплакнете и подсушете.