НАЧАЛО ЗДРАВЕ Готвили сте ориз или спагети? Не изхвърляйте водата!

Готвили сте ориз или спагети? Не изхвърляйте водата!

0
Готвили сте ориз или спагети Не изхвърляйте водата!
Готвили сте ориз или спагети Не изхвърляйте водата!

Сигурно не сте чували досега, че може да се възползвате от течността, която ви е останала след готвене на спагети или ориз. Водата, в която сте варили ориз или тестени изделия има определени лечебни, т.е. кулинарни свойства и може да послужи за подобряване вкуса на ястията.

Водата, в която се варили тестените изделия е тайната на добрия сос

Сигурно много пъти, докато сте били в ресторант, хапвайки спагети сте се чудили каква е тайната на този сос, а у дома никога не можете да го приготвите по същия начин. Както и по-голямата част от домакините, сигурно и вие изхвърляйте водата, в която сте сварили спагетите, а точно тя е тайната съставка! Професионалните готвачи знаят, че гъстата солена вода с бял нюанс, която се получава при варенето на спагетите, може значително да подобри вкуса на соса. Тази течност съдържа нишесте, благодарение на което соса става плътен и кремав. Необходимо да се каже, че тази течност се добавя в края на готвенето на соса и същевременно трябва да се внимава с посоляването му, защото водата, в която са се варили спагетите е била солена.

Лечебни свойства на оризовата вода

Водата, в която се е сварил оризът има множество лечебни и полезни свойства за организма, сред които е повишената телесна енергия. Тази вода е богата на въглехидрати, помага при лечението на гастроентерит, предпазва от рак и регулира кръвното налягане.

Вижте още: Мед и сода: За спешни случаи веднага приемете тази смес 

Също така, оризовата вода е отлична в грижата за тялото, допринася за мека и гладка кожа, за приготвяне на лечебни вани. Може да се използва като заместител на тоника за лице и да намали размера на порите на лицето. Ако пък миете косата си с оризова вода, тя ще стане значително по-блестяща и по-здрава.

Как се приготвя оризова вода?

Оставете ориза да ври във водата, като предварително сте поставили по-голямо количество вода от обикновено. Водата приготвена по този начин може да се пие топла или да се остави да се охлади и да се използва за грижа за лицето и тялото.