НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Орхидеята ви вехне? Разберете какви са причините за това

Орхидеята ви вехне? Разберете какви са причините за това

0
Орхидеята ви вехне Разберете какви са причините за това
Орхидеята ви вехне Разберете какви са причините за това

Орхидеята се счита за капризно и трудно за отглеждане цвете. Същевременно красотата и изяществото му го прави едно от най-желаните растения.

Може да се случи така, че при здраво и добре развиващо се растение листата внезапно да изгубят своята еластичност. Защо повяхват листата на орхидеята, какво да направим, за да се възстанови тургора? Причините са няколко и за да се върне красотата на растението ще е нужно време. Ясно е, че след като листата са изгубили еластичността си, са нарушени биохимичните процеси в системата. Липсата на влага, прегряване на растението или заболяване на корените са основните причини, поради които орхидеята вехне. Ако не се вземат мерки, листата ще пожълтеят и растението ще умре.

Причини за омекване на листата на орхидеята

Орхидеята ви вехне Разберете какви са причините за това

Обикновено омекват долните листа. Ако в специалната почва субстрат за орхидеи няма достатъчно хранителни вещества и корените не успяват да задоволят тази своя потребност, преразпределението на тези вещества става за сметка на долните листа. Техният запас от храна се предава нагоре.

Прегряване

Прегряването е опасно за растението. В горещия следобед, под пряката слънчева светлина, дори засенченият прозорец загрява силно. По това време, влагата от листата се изпарява бързо. Но и субстрата сащо се загрява и в стъкления съд започва изпарение. Корените не само получават малко влага, но и се охлаждат, тъй като топлината на субстрата се губи чрез изпаряване.

Ако се случи прегряване, е необходимо да:

• Приберете растението навътре в стаята за 2-3 часа, така че температурата на листата и корените постепенно да се изравни.

• След това може да напръскате растението с вода, да избършете листата с влажна кърпа или да полеете с душа.

• Намерете място на орхидеята, изключващо възможност за вторично прегряване.

Към водата за напояване може да се добави препарат против стрес, или янтарна киселина. Тургорът ще се възстанови бързо или в продължение на 3-4 дни, в зависимост от степента на дехидратация.

Измръзване и вредители

Орхидеята ви вехне Разберете какви са причините за това

Защо листата на орхидеята повяхват през зимата и какво да направим за тях? Наличието на течение при минусови температури, ще доведе до замръзване на листата. Те се отпускат като парцал. Ако през зимата растението стои на прозореца, измръзване ще настъпи при температура под 15 градуса. Измръзването не се лекува. Листата се изрязват, за да не започне гниене. Но пресаждане на увреденото цвете
не е необходимо.

Ако по листата се е развила колония от акари, те изсмукват сока от растението и подтискат поникването на зелени листа. Особено опасни за орхидеите са червените и безцветните акари. Тези насекоми се страхуват от влагата, развиват се само на сух въздух.

След всяка водна процедура трябва да се подсушат улеите и нишите на листата в близост до стеблото. Застоялата вода е вредна за растенията. За поливане винаги използвайте мека вода без твърди соли. Солите се отлагат върху субстрата, отравят го и затварят порите, в които се задържа влага.

Липса на влага

Орхидеята ви вехне Разберете какви са причините за това

Какво да правите, ако листата на орхидеята са се набръчкали поради недостатъчно поливане? Няма определен времеви интервал, след който субстрата на орхидеята се нуждае от овлажняване. Това зависи от температурата на въздуха и сухотата в помещението. На слънце по пладне и в дъждовно време се променя нуждата на корените от влага. Нужно е да се полива субстрата, когато е изсъхнал. Ето защо, всеки път преди поливане, се уверете, че почвата е суха. След като е поизсъхнала, просто полейте растението с вода, в която сте добавили янтарна киселина. Поливането се извършва чрез метода на потапяне във вода с температура 30-40 градуса по Целзий за един час.

Орхидеята ви вехне Разберете какви са причините за това

Защо след пресаждане листата на орхидеята повяхват и какво да правим?

Важно е правилно да се подбере състава на почвата. Неправилно обработената кора не абсорбира вода. Тогава, без значение колко често се полива, водата ще се филтрира, без да се задържа в порите. Съдържанието на саксията в този случай трябва да се смени.

Проблеми с корените

Орхидеята ви вехне Разберете какви са причините за това

От състоянието на кореновата система може да се съди за цветето. Ако корените са зелени или светли със сребрист блясък – те са здрави. Появата на кафяви петна говори за гниене. Какво да се прави, ако орхидеята вехне, но седи здраво в саксията? Може би това е сигнал, че
растението не получава достатъчно кислород и е поставено в плътен субстрат. Ако растението дълго време не е пресаждано, по корите и парчетата по повърхността се развиват водорасли, микроорганизми, кората се изхабява и порите между частиците стават по-малки. Тогава корените не разполагат с достатъчно храна, а листата изсъхват. Същото нещо се случва, ако използвате прекомерни дози торове. И в двата случая, е необходимо да се смени субстрата, докато кореновата система на орхидеята е още здрава.

Кората се взема от стари, лежали дълго време в гората иглолистни дървета. По нея не трябва да има смола. Парчетата се обработват три пъти с вряла вода по специалната схема. Необходимо е да се отворят възможно най-много пори, за да може субстратът да задържа влагата
след това.

Често нарушението в силата на листата се дължи на заболявания на кореновата система.

Ако листата на орхидеята вехнат, трябва да направите следното:

1. Уверете се, че растението не е прегряло и не е пресушено.

2. Разклатете стеблото, ако то седи здраво в саксията, това означава, че кореновата система е съхранена. Но вие все пак трябва да направите проверка. Гнилите корени са покрити със слуз, или са изсъхнали. Отделете болните части, като откритите срязвания обработете с антисептичен препарат, не съдържащ спирт. Използвайте специален субстрат за орхидеи, когато укоренявате растението.

Вижте ощеКак да превърнем една орхидея в сто? Вижте тайната!

3. Ако на растението е останал даже един жив корен, сложете го в подходяща малка саксия и се грижете за него по обичайния начин.

4. Ако не е останал нито един корен, поставете стеблото над съд с вода, така че основата му да е на 2-3 см над водата. Ежедневно избърсвайте листата с вода с янтарна киселина. Корените ще израстат отново.

От този момент нататък, докато растението не възвърне изгубената си форма и не се излекува от раните, торене и стимулиращо поливане не бива да се прави.