НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да защитим и почистим обувките си от солта през зимата

Как да защитим и почистим обувките си от солта през зимата

0
Как да защитим и почистим обувките си от солта през зимата
Как да защитим и почистим обувките си от солта през зимата

С оглед зимната обстановка, улиците щедро се поръсват със сол, примесена с пясък, за да се ускори топенето на снега и да се намалят инцидентите по пътищата. Снежната каша не само възпрепятства придвижването, но и прави живота ни по-труден, когато се приберем у дома и погледнем обувките си.

Солта разяжда всеки естествен материал. Да се удължи “живота” на вашия любим чифт ботуши или обувки е лесно, ако се грижите правилно за тях.

Как да почистите обувките от солта

1. Идвайки от улицата, веднага изплакнете обувките с топла, но не гореща вода. След това увийте изцапаното място с хартиени кърпи  или тоалетна хартия и оставете ботушите да изсъхнат. Отделената сол ще попие в хартията. Сухите ботуши намажете с бебешки крем.

2. За премахването на солни петна от кожени обувки ще помогне и разтвор от оцет и вода в съотношение 3:1, след което избършете замърсеното място.

3. Рициновото масло – популярен начин да се справите със котлен камък. Изчистете и подсушете обувките с мека кърпа, напоена в рициново масло. Ако белите петна не изчезнат, процедурата се повтаря. След това със суха четка “разчеткайте” велура.

4. Кадифените обувки изглеждат впечатляващо, но грижите за тях са повече. Стоплете вода в тенджера и задръжте ботушите за известно време на парата.

Вижте още: Невероятен трик: Старите маратонки ще станат идеално бели

5. Почистващо средство за велур и набук. Смесете 1 супена лъжица амоняк с 1 супена лъжица топла вода. С помощта на гъба, напоена в този разтвор, внимателно почистете замърсените области. Когато повърхността е суха, използвайте специална гумена четка за велур.

След като обувките си върнат прекрасния външен вид и солените петна изчезнат, намажете ги със специална боя. Тя ще образува защитен слой, водоотблъскващ.

За гладка кожа изберете продукти на базата на природен пчелен восък, не силикон, тъй като силиконът разваля обувките не по-малко от солта. За велур и набук използвайте продукт под формата на спрей.

Споделете тази статия с приятелите си, може би те също търсят тази информация!