НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО 7 странни неща, които тялото прави като механизъм за самозащита

7 странни неща, които тялото прави като механизъм за самозащита

0
7 странни неща, които тялото прави като механизъм за самозащита
7 странни неща, които тялото прави като механизъм за самозащита

Тялото ни е сложна система от многобройни биологични цикли, които много пъти не могат да бъдат напълно разбрани. По същата причина, не обръщаме достатъчно внимание на много събития и промени, които ежедневно чувстваме.

Нашето тяло има комплект от защитни механизми. Те ни предпазват по 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, от много неща, които могат потенциално да ни наранят.

Прозяване

7 странни неща, които тялото прави като механизъм за самозащита

Основната причина, поради която се прозяваме е фактът, че нашият мозък е прегрял или е претрупан с информация. И така, добре е да починете, ако започнете да се прозявате.

Кихане

Често кихаме, когато носните ни канали са пълни с твърде много алергени, микроби, прах или други дразнители. Кихането е начин, по който тялото ни се опитва да се отърве от тези “боклуци”.

Протягане

Всички ние инстинктивно се протягаме с цел да подготвим тялото си за физически действия, които очакваме то да извърши през деня. В същото време протягането на мускулите възстановява кръвния поток и подобрява настроението ни.

Вижте още: Учените установиха, че задгробният живот съществува

Хълцане

Когато се храним много бързо и поглъщаме големи парчета храна или пък преяждаме, пневмогастричният ни нерв може да се раздразни. Той е тясно свързан с нашия стомах и диафрагма. Тогава започваме да хълцаме.

Набръчкване на кожата

Набръчкването на кожата на ръцете има много важна роля. Този феномен се причинява от факта, че когато тялото ви се сблъска с повишено количество влага, то разбира, че средата може да е доста хлъзгава. Затова кожата на ръцете ви веднага започва да се променя, за да улесни захващането за гладки повърхности.

Загубата на памет

Загубата на памет се случва често след тежки и неприятни изживявания. Нашият мозък буквално изтрива най-ужасните моменти от паметта ни, за да защити психиката ни.

Настръхване

Основната функция на настръхването е да намали количеството топлина, което тялото ни губи през порите на кожата ни, което ни помага да се стоплим във враждебни климатични условия.