НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Ако не обичате да гладите прочетете тези седем съвета

Ако не обичате да гладите прочетете тези седем съвета

0
Ако не обичате да гладите прочетете тези седем съвета
Ако не обичате да гладите прочетете тези седем съвета

Да гладите несъмнено е едно от най-популярните домакински задължения. Ако мразите да гладите или нямате време за това, следващата статия е подходяща за вас! Ние ви подготвихме наръчник от полезни съвети, които да облекчат вашата домакинска работа, свързана с гладенето на дрехи.

Какво правите погрешно, след изпиране на бельото?

Вероятно сте чували фразата “Переш не ти, а машината”! Така могат да говорят само тези, които не се сблъскват с този процес всеки ден. В края на краищата, първо трябва да се сортират дрехите, изваждайки ги от коша за пране, да се прегледат, да се подготвят за изпиране и да се обработят петната. След това да се изперат, да се извадят от барабана на пералнята и да се провесят, за да изсъхнат. После да се свалят, да се отделят тези, които трябва да гладите, да се отнесат по стаите и да се подреди всичко по рафтовете. Процесът вече не изглежда толкова лесен и маловажен. Това отнема много време, и ако не искате да го губите напразно, използвайте нашите съвети. Те ще ви помогнат да избегнете най-често допусканите грешки.

Грешка №1

Оставяте дрехите дълго време в пералнята след изпиране

Необходимо е да ги изваждате веднага, след като е приключило прането, иначе дрехите ще се намачкат много и ще ви бъде трудно да ги гладите. Ако сте зает човек и не сте в състояние незабавно да извадите прането след изпиране, използвайте полезните функции на пералните машини. Изберете режим “Лесно гладене”. В този случай устройството елиминира междинното центрофугиране и по време на изплакването добавя повече вода, за да се намали образуването на гънки върху тъканта. Използвайте програма “отложен старт” за да може машината да приключи с прането на дрехите по това време, когато се връщате от работа. И не претоварвайте барабана. Бельото не само ще се намачка повече, но и може да се скъса или деформира.

Грешка №2

Не се сгъва и не се оправя бельото

Преди да подредите дрехите по рафтовете, сгънете ги добре, изравнете ги и оправете гънките. Така облеклата ще са с по-гладка форма и следователно по-малко смачкани. Хавлиените кърпи, например, ще бъдат по-пухкави.

Грешка №3

Не се отчита типа на тъканта

Основното правило е: дрехи, изработени от леки материи, коприна, найлон, полиестер и нещата със сложна кройка е по-добре да се поставят на закачалки. Трикотажа и пуловерите се сгъват лесно и не се мачкат толкова, така че те могат да бъдат сгънати.

Грешка №4

Сгъвате на две сутиените

Ако слагате едната чашка на сутиена в другата, когато го прибирате, това води до деформация и сбиване на пълнежа. Поставяйте ги изправени в един ред, близо един до друг по начина, по който ги подреждат по рафтовете в магазините за бельо.

Грешка №5

Свивате чорапите на топка

Този метод деформира еластичната тъкан и разтяга ластика на чорапите. Правилно е да ги поставяте заедно, сгънати на половина.

Вижте ощеЗакачете картина на стената за по-малко от 15 минути

Грешка №6

Всяка дреха е специфична, така че преди да я сгънете, имайте предвид, къде ще се образува гънка от сгъвката.

Например, ако сгънете тънък вълнен пуловер или сако на половина по дължина, след това гънката ще лежи точно в центъра. Подобна е ситуацията и с класическите панталони. Те най-добре да бъдат окачени на специални закачалки с щипки, защипващи колана или долния ръб.

Грешка №7

Дръжте сгънати пуловери на горните рафтове

Вие се опитвате да достигнете един пуловер, разположен на най-горния рафт и целия стелаж пада на пода. Познат сценарий, нали? Поставете дрехите си по-долу, така че да можете да придържате купчината със свободната си ръка, когато изваждате желаната дреха. На най-горния рафт е по-добре да се поставят сезонни дрехи, които са прибрани кутии, резервни възглавници, завивки, одеяла или спално бельо.

Надяваме се, че съобразявайки се с тези съвети няма да ви се налага в последствие да гладите толкова дълго.