НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Пластмасовата дограма и какво е важно да знаете за нея

Пластмасовата дограма и какво е важно да знаете за нея

0
Пластмасовата дограма и какво е важно да знаете за нея
Пластмасовата дограма и какво е важно да знаете за нея

Пластмасовата дограма е най-добрият вариант при подмянa на старите дървени прозорци. Тя има високи топлоизолационни характеристики и ниска цена. Освен това по-трудно кондензира влагата в сравнение с алуминиевата дограма и по-лесно се поддържа от нея.

Преди години, в навечерието на зимния сезон, хората уплътнявали дървената дограма на прозорците си с хартиени ленти и запушвали пролуките с пяна. С въвеждането на пластмасовата дограма тези притеснения могат да бъдат напълно забравени.

Въпреки това много често майсторите-монтажници бързайки да приключат с работата си, забравят да разкрият на щастливите собственици на нови прозорци две важни неща. Ние ще ви покажем кои именно:

Първо, всички движещи се механизми на дограмата изискват редовно смазване. Тази процедура е необходимо да се извършва най-малко веднъж годишно, като се използва обикновено машинно масло.

На второ място, със смяната на сезоните, прозорците трябва де се приведат съответно в летен или зимен режим.

Как да се регулира пластмасовата дограма

С възможност за регулиране са оборудвани почти всички съвременни модели конструкции. За да проверите, дали дограмата е преведена в друг режим, просто погледнете специалните свързващи механизми, намиращи се отстрани на крилото.

Ако на тях има отвор за шестограм, отвертка-звезда или ексцентричен овал, то такава дограма със сигурност се привежда в летен или зимен режим. Но възможността за превключване е по-добре да се уточни веднага след монтирането й от оторизираните специалисти, извършващи монтажа.

Вижте още: Забравете за мухъл в дома – хитринка от нашите баби

За да преминете в съответния режим, просто завъртете с помощта на подходящ инструмент всичките канелки на крилото на прозореца (колкото по-голям е размерът на прозореца, толкова по-голям е техният брой) до желаната позиция.

%d0%b4%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Ако механизмът е винаги на зимен режим, това води до допълнително натоварване на уплътняващата гума и тя се износва по-бързо. Силата на притискане на прозореца е лесно да се провери. Поставете обикновен лист хартия между крилото на прозореца и рамката, след което го затворете. Ако хартията може лесно да бъде отстранена, прозорецът е настроен на летен режим.