НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Това е заболяването, което кара хората да мислят, че са мъртви

Това е заболяването, което кара хората да мислят, че са мъртви

0
Това е заболяването, което кара хората да мислят, че са мъртви
Това е заболяването, което кара хората да мислят, че са мъртви

Изключително рядко заболяване, наречено “Синдром на ходещия труп” или Синдром на Котард, кара страдащите да вярват, че са зомбита.

Френският невролог Жул Котард първи открива болестта през далечната 1880 година. Състоянието оставя у пациента налудничави вярвания, вариращи от усещането за липса на вътрешни органи до обявяване на клинична смърт.

Госпожица Х – един от първите пациенти, диагностицирани с болестта, се оплаквала, че й липсват части от тялото, включително мозъка и стомаха. Тя вярвала, че ще бъде вечно прокълната и настоявала, че й липсва стомаха като част от тялото и затова няма нужда от храна. В крайна сметка умряла от глад.

Може би най-известният съвременен случай на синдрома на ходещите трупове е на мъж, известен като Греъм, който в продължение на девет години е живял с убеждението, че вече няма мозък или глава.

Говорейки наскоро за състоянието му, той описва как е спрял тютюнопушенето и участието в социални дейности, защото като “мъртъв”, той е смятал, че няма смисъл.

Вижте още: Месо от различни части на животните и употребата му в кулинарията

“Не искам да се оправдавам пред хората” – казва той и добавя: “Няма смисъл. Не чувствам удоволствие от нищо. Всички неща, които ме интересуваха, вече ги няма.”

Томографията по-късно разкрива потресаващи нарушения …

“Никога не съм анализирал толкова странни резултати за 15 години практика, не вярвах как този човек е на крака, ходи и комуникира с останалия свят” – казва Невролог Стивън Лаурей и добавил, че мозъчната дейност на Греъм е като на някой по време на анестезия или сън – наистина бил уникален случай.

Това заболяване се среща изключително рядко. Може да се обясни като вид заблуда, която обикновено се свързва с отказа за самостоятелно съществуване. Лицето изпитва заблудата, че не е живо, че е умряло или че части от него са умрели или вече не съществуват. За това много от страдащите от този синдром не осъзнават необходимостта да се хранят, да спят или да се движат.