НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Ароматът на розмарин увеличава капацитета на паметта с 75%

Ароматът на розмарин увеличава капацитета на паметта с 75%

0
Ароматът на розмарин увеличава капацитета на паметта с 75%
Ароматът на розмарин увеличава капацитета на паметта с 75%

Розмарин се използва широко в народната медицина от векове. В Древна Гърция, студенти дори носели клонка от него в косата си в деня на изпита.

Проучванията показват, че това растение съдържа карнозна киселина, която се бори с увреждането на мозъка от свободните радикали. Тя съдържа естествени киселини, които помагат за защитата на клетките и ДНК от свободните радикали.

Розмаринът предотвратява разграждането на ацетилхолина – химикал, който служи като гориво за клетките на мозъка, отговорни за паметта и комуникацията.

Направено е проучване, при което на групи от хора е било давано етерично масло от розмарин. Общо 66 души са участвали в изследването. Те били разпределени в две стаи, едната ароматизирана с розмарин, а другата – не. Резултатите били забележителни: хората в първата стая имали 60 до 75% по-големи шансове за запомняне, в сравнение с хората, които не са вдишвали етерично масло от това растение!

Защо се случва това?

Учените съветват да се вдишва екстракт от розмарин, преди важни задачи. Ако го направите, по време на важни срещи, преговори и интервюта ще изпитвате по-малко стрес, а скоростта и точността на мисълта ви ще нарасне поне с половина. Настроението ви ще се подобри, също.

Изследователите са взели кръвни проби от доброволците в края на проучването и са установили, че първата група има високи концентрации на съединението 1,8-цинеол – компонент на розмарина. Доказано е, че 1,8-цинеол стимулира биохимичните системи, отговорни за паметта.

Вижте още: Ако видите това на вратата си, веднага се обадете в полицията!

Розмаринът е използван и в съвременната фитотерапия като болкоуспокояващо при мигрена и проблеми с храносмилането.

Как се използва розмарин?

Има много различни начини да се стимулира паметта с розмарин. Поставете три до четири капки етерично масло розмарин върху салфетка и се наслаждавайте на миризмата, която се носи из въздуха.

Може би е време да си купите и да опитате и вие?