НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Микровълновата фурна – 12 начина как да я използвате!

Микровълновата фурна – 12 начина как да я използвате!

0
Микровълновата фурна – 12 начина как да я използвате!
Микровълновата фурна – 12 начина как да я използвате!

Предлагаме ви 12 оригинални начина за използване на микровълновата фурна, които най-вероятно не знаете.

Получаване на повече сок от цитрусови плодове.

Портокалите и лимоните, извадени от хладилника, не дават толкова много сок, както плодове, които са предварително оставени на стайна температура или леко са затоплени. Ето защо, преди да поставите цитрусите в сокоизстисквачката, ги загрейте в микровълновата фурна за 20 секунди.

Дезинфекциране на гъбите за миене на съдове.

Не изхвърляйте кухненски гъби, които миришат на гнило или на риба. Намокрете ги с вода и оцет или лимонов сок и ги претоплете в микровълнова фурна за 1 минута.

Приготвяне на вечеря за 10 минути.

Разбира се, ние нямаме предвид, да приготвяте в микровълновата си фурна цяла празнична трапеза с голямо разнообразие от ястия. Но например запържена сьомга със зелен фасул и картофено пюре – е напълно възможна мисия и ще сте способни да си ги приготвите.

Използвайте микровълнова фурна, за да сготвите всяка рецепта, в която се изисква варене, задушаване или готвене на пара. В този случай незабавно ще намалите времето за готвене до 75 процента. Не забравяйте да разбърквате по-често, за да разпределите топлината равномерно, и винаги изваждайте храната за една или две минути преди да бъде окончателно готова, защото самото ястие продължава да се готви и под капака на съда, който използвате.

Дезинфекциране на пластмасовите дъски.

Първо дъската за рязане трябва да бъде старателно измита, след това да се изтърка с половин лимон и накрая да се загрее в микровълнова фурна за 1 минута.

Готвене на картофи.

В микровълновата фурна не можете да печете картофи, но пък ще получите свеж и златист цвят само за около 4 минути. Направете дупчици с вилица на всички картофи и ги загрейте в микровълновата фурна в продължение на 2 минути. Проверете картофите и ги пуснете отново за още 2-3 минути.

Ако правите пюре, преди да изсипете млякото при картофите, сместа трябва предварително да бъде загрята в микровълновата фурна. Уверете се, че обемът на храната не надвишава максимума, определен в инструкциите за вашата фурна. Общото правило на готвене на големи количества храна в микровълнова фурна е, че трябва да се проверява готовността на храната на всеки 30 секунди.

Разтопяване на захаросан мед.

За да направите това, поставете буркана (пластмасов или от стъкло, предназначен за микровълнова) с мед в микровълновата и нагрявайте при средна температура от 30 секунди до 1 минута.

“Стимулирайте” тестото с мая.

Ако тестото при стайна температура бухва за около 1 час, в микровълнова фурна, този процес отнема 15 минути.

Поставете тестото в голяма купа и го покрийте с пластмасов капак. Една малка чаша вода сложете зад купата с тестото, което се намира в центъра на фурната. Определете минималната температура за топлене (10%). Включете микровълновата за 3 минути, след това изчакайте 3 минути за почивка (тестото стои във фурната), пуснете за още 6 минути, оставете да си почине и пуснете за последно за още 6 минути.

През това време, обемът на тестото ще се удвои.

Загряване на козметични средства.

Ако загрявате в микровълнова фурна студено кафе, защо да не използвате фурната и за нехранителни нужди? Масло за коса, маска за лице, восък за депилация – всичко това може да се нагрява в микровълнова фурна, но не бива да бъде в метализирани опаковки!

Методът е много по-бърз от използвания за тази цел начин на “водна баня”. Преди прилагането на продукта върху кожата или косата, не забравяйте да проверите с пръста си колко е горещ продуктът.

Запържване на ядки и изсушаване на бисквити.

Тази процедура отнема четири пъти по-малко време, ако използвате микровълновата. Сложете ядките или бисквитите върху плоска чиния и ги загрейте при максималната температура за 2-3 минути, не забравяйте да разбърквате на всяка минута. В същото време, имайте предвид, че ядките ще продължат да се пекат още една минута, след като сте изключили вече микровълновата.

Готвене на зеленчуци.

Изчаквате, докато водата да заври, и чак тогава слагате в нея царевицата? При готвенето на зеленчуци в микровълновата не добавяте вода!

Подредете зеленчуците в един ред върху широка чиния, покрийте ги с пластмасово капаче и включете микровълновата на най-висока степен. Времето за готвене е различно при различните зеленчуци. Спанакът и гъбите могат да са готови в рамките на 30 секунди, морковите – за 4 минути.

Вижте още: 17 кулинарни хитрости за приготвяне на възхитителни ястия

Подправки в микровълновата печка.

Микровълнова спомага за възстановяването на загубената миризма при подправките. Изсипете ги в купа, сложете ги в микровълновата за 10-15 секунди. Етеричните масла, които са отговорни за аромата на подправките, започват да се изпаряват и възвръщат миризмата.

Възстановяване на спирала.

Можете да върнете към живот една стара спирала, като продължение на 30 секунди, оставяте спиралата в отворен съд с вода в микровълновата. Водната пара прониква в спиралата и ще я омекоти.