НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Мушкатото се подрязва по определени правила за буен цъфтеж

Мушкатото се подрязва по определени правила за буен цъфтеж

3
Мушкатото се подрязва по определени правила за буен цъфтеж
Мушкатото се подрязва по определени правила за буен цъфтеж

Мушкатото и различните негови разновидности са непретенциозни растения с ярки цветове. За да се развива добре не са нужни специални условия. Но при скромните изисквания към почвата, поливането и температурата, важен етап в грижата е подрязването на мушкатото за буен цъфтеж. Ако се пренебрегне това, съвсем скоро броят на съцветията значително ще намалее, издънките ще прораснат и ще се оголят, а самото цвете ще стане безформено и непривлекателно.

Как правилно да се подрязва мушкатото?

Как е най-добре да се извърши отстраняването на издънките?

Мушкатото се подрязва по определени правила за буен цъфтеж

Защо се прави подрязването?

Сред саксийните и градинските видове мушкато има растения с изправени и с полегнали стъбла, високорастящи и дребни форми, висящи и храстовидни и към всяко растение трябва да се избере правилния подход.

Мушкатото се подрязва по определени правила за буен цъфтеж

Но основното правило за подрязване на мушкатото съвсем не е сложно. То предвижда, да се вземе под внимание това, че дължината и разрастването на стъблата трябва да бъдат постоянни и да се извършва регулярно. За стартирането на оформянето на храста на мушкатото веднага след засаждането му ще ви помогне:

. предвиждането на появата на странични издънки и формирането на зачатъци на нови съцветия

. придаването на растението на компактна равна форма

. да се направи така, че цъфтежа да бъде по-пищен, продължителен и стабилен

. да получите качествен посадъчен материал за размножаване на любимия сорт.

Не чакайте един или два сезона докато издънките се удължат и листата останат само в най-горната част. Специфичното при мушкатото е, че това растение без намеса рядко дава странични стъбла, затова пък спящи пъпки има на всеки възел. Резитбата на мушкатото кара тези пъпки да се събудят и не само да формират ново стъбло, но също така и да се образуват цветни пъпки.

Техника на подрязване на мушкато за буен цъфтеж

Как да се подреже мушкатото, за да цъфти? Цъфтежът и доброто състояние на растението, на първо място зависят от качеството на провеждане на резитбата. Ето защо, за да се отстранят ненужните или изсушени стъбла, ви трябва остър, дезинфекциран инструмент:

1. Най-добре е за тази цел да се вземе специален нож за подрязване, но ако нямате такъв, може да използвате канцеларски или тънък кухненски нож.

2. Използването на ножици не се препоръчва, тъй като те защипват стъблото и нарушават тъканта на мястото на срязване.

Мушкатото се подрязва по определени правила за буен цъфтеж

Разрезът се извършва над листния възел, обърнат към външната страна на храста. В този случай, появяващите се леторасли няма да си пречат един на друг и няма да причиняват излишна гъстота на короната.

Ако е необходимо да се премахне някое от младите стъбла, това може да се направи и без инструменти. Притискането се извършва със сухи пръсти, като се внимава да не се дърпа стъблото и да не се повреди повърхностния му слой.

За да се предотврати гниене или нападение от вредители трябва да се поръси мястото на разреза с пудра с активен или дървесен въглен. В домашни условия, когато се подрязва мушкатото на пролет и след цъфтежа е удобно да се използва канела на прах, която е естествен антисептик.

След резитбата, растенията могат да се наторят с тор, съдържащ азот. Това ще доведе до бързо формиране на зеленина и нови стебла.

Как да се подрязва мушкатото през есента?

Мушкатото се подрязва по определени правила за буен цъфтеж

Когато приключи образуването на нови цветоноси, а вече съществуващите съцветия постепенно започнат да вехнат, значи е време да започнете есенна резитба на мушкатото. Целта на тази процедура е не само да се оформи красив храст, но също така и да се заздрави растението.

Най-напред се отстраняват всички изсъхнали цветя и повредените или изсушени стъбла и листа. Това ще даде възможност за облекчаване на по-нататъшната работа и ще запази силите на растението за тогава, когато започва активния растеж на новите издънки. След визуалния преглед на мушкатото за провеждане на подрязването се подкастрят издължените, слаби и оголени стъбла, които развалят външния вид на храста.

Избирайки мястото на срязване е важно да се помни, че летораслите се образуват от спящите пъпки по възлите, затова не е необходимо да се оставят дълги разстояния между възлите на върха.

През есента растенията, които ще бъдат в покой, трябва да се подрежат приблизително до около една трета. Не се страхувайте от такава дълбока резитба на мушкатото. През зимата, при добра светлина и при спазване на условията за покой, растенията ще компенсират всичко и ще образуват нов здрав растеж. Храстовидното мушкато за по-добро разклоняване се прищипва след всяка четвърта пъпка.

Мушкатото се подрязва по определени правила за буен цъфтеж

Процесът на резитба и прищипване е безболезнен за мушкатото и продължава до декември. След това растенията се оставят в покой. В най-тъмното време на годината растенията са най-уязвими, те растат по-лошо и всички външни въздействия се възприемат като стресиращи.

Пролетно подрязване на мушкатото в домашни условия

Мушкатото се подрязва по определени правила за буен цъфтеж

На пролет резитбата за буен цъфтеж на мушкатото се извършва не толкова драстично, както през есента. Този процес трябва да започне в последните дни на февруари или началото на март. В този случай, всяко забавяне е опасно. Колкото по-късно премахнете излишните издънки, толкова по-късно ще се образуват цветни пъпки и цъфтежът ще се забави.

Как да се подреже мушкатото през пролетта, така че последствията да не затруднят летния цъфтеж на растението? За това, достатъчно е да се отстранят дългите или отслабени стъбла, изрязвайки ги така, че в основата да се съхранят поне 2-3 пъпки.

Как да се подреже мушкатото, така че да се образува ствол на растението?

Мушкатото се подрязва по определени правила за буен цъфтеж

Преди да се подреже мушкатото и да се оформи ствол на миниатюрно дърво, от храста се отстраняват страничните клонки и избраното стъбло за ствол се завързва на няколко места към закрепена до него опора.

Вижте ощеКиви можете да отглеждате успешно и в дома си!

Стеблото на мушкатото е доста крехко, така че привързването към вертикалната опора следва да се извършва много внимателно. Стволът се фиксира на няколко места, така че опората да понесе тежестта на леторасла и разрастващата се корона.

На този етап стеблото не се нуждае от подрязване, докато височината му не надвиши тази на опората. Отчупването на централното стебло води до образуване на разклонения. От получените разклонения се оставят 5-7, за да може на тяхна основа да се създаде пищна и равномерна корона на бъдещото дръвче.

Както и при подрязването на мушкатото във форма на храст, след формирането на всяко четвъртото листо издънката се отчупва, за да може с течение на времето да се създаде живо и изключително оригинално украшение на интериора или градината. Тъй като растението е подложено на интензивна резитба, можете да очаквате първите съцветия не по-рано от една година след формирането на кроната. При подрязване на мушкатото за пищен цъфтеж са нужни няколко месеца, за да се даде на растението време да образува цветни пъпки.