НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Отглеждане на орхидея от семена: трудно, но не и невъзможно!

Отглеждане на орхидея от семена: трудно, но не и невъзможно!

0
Отглеждане на орхидея от семена: трудно, но не и невъзможно!
Отглеждане на орхидея от семена: трудно, но не и невъзможно!

Вие вече вероятно сте запознати с техниките за вегативно размножаване на орхидея. Но има и друг, чрез който цветето се размножава чрез семена. След като прочетете тази статия, вие ще се научите как да отглеждате орхидея от семена у дома. Това е много по-трудно, отколкото при всеки друг растение. Вие ще трябва да положете много усилия и старание. Но както казват опитните градинари, трудностите могат да бъдат преодолени напълно.

first_01_011

Възпроизвеждането на орхидея от семена

Запаси

Преди началото на процеса на култивиране е необходимо да се запасите със семената от нужния ви вид. Всички семена за орхидеи може да си ги набавите от Китай – оттам са по-евтини, отколкото да ги търсите от нашите продавачи. Преди да започнете процеса на посев, трябва да си подготвите специален инвентар.

Ще ви трябва стъклена посуда. Напълно подходящи са коничните колби с обем 200-300 мл или други контейнери с капачки. За тръбичките ще трябва да си направите собственоръчно тапички. За тази цел, вземете вата и си направете необходимия размер тампон (за да съответства на диаметъра на гърлото) и я увийте два или три слоя. Не забравяйте, че трябва да бъде здрава и стегната , за да се гарантира стерилността на епруветките.

invent_01_01

Ако не желаете да си правите подобни тапи, използвайте гумена тапа с дупки (може и сами да си ги пробиете). Поставете в тънката колба памук. Това е необходимо, за да се гарантира, че стерилизацията няма да падне под влиянието на парата. Има и друг вариант: между тапата и стената на епруветката сложете лист хартия.

Тапите трябва винаги да бъдат стерилизирани. Процесът на стерилизация може да се извърши с помощта на фурната. Загрейте я на температура от 120-130 градуса. Тапите, увийте във фолио и ги оставете да се стоплят за един час във фурната. Приборите, които ще използвате по време на посевите, също трябва да се стерилизират.

sreda_01_01

Хранителна среда

За култивиране на семената за орхидея често се използва специален разтвор, направен за конкретната цел. Тази смес е идеална за разсад на орхидеи.

Отмерете 150-200 мл вода, дестилирана е най-добре. Изсипете за няколко часа приготвената фитофлора (агар-агар), след това поставете контейнера в тиган с вряща вода и изчакайте, докато се разтвори напълно. Агара не трябва да се държи дълго време във вряща вода – това ще доведе до влошаване на качеството му. Когато агарът се разтопи, добавете компонентите от специалния разтвор за орхидеи.

С помощта на лакмусова хартия определете киселинността на получения разтвор. След разбъркване на разтвора, той ще бъде почти неутрален, около 6,5-7 рН. За орхидеите подходящата среда е от 4.8-5.2 рН. За подкиселяване разредете с киселина (солна киселина или азотна). Трябва да се добавят само няколко капки. След това отново определете рН на разтвора. Ако не сте получили необходимата киселинност, е необходимо да се повтори манипулацията.

Получената смес трябва да се абсорбира отново във вряща вода при непрекъснато разбъркване. След като направите процедурата, ще бъдете готови с необходимата среда. Пристъпете към следващата стъпка.

Стерилизиране

steril_01_01

Получената субстанция с помощта на стъклена фуния се налива в специален съд за посев. Вие ще трябва само да излеете слой на височина не повече от 1,5-2 см. След това плътно затворете капачките. Ако не сте използвали колби, а буркани те също трябва да бъдат внимателно и плътно затворени. Бъдете внимателни: не накланяйте колбата, докато разтворът не се втвърди напълно, в противен случай може да се развият микроорганизми.

За да се стерилизира субстанцията, ви трябва тенджера под налягане. На дъното и сложете решетка, която се използва за готвене на пара. Добавя се вода, но внимателно, така че тя да излезе само малко над мрежата. Резервоарите с разтвора внимателно разположете на решетката. Поставете тенджерата на котлона. След като е установено приемливо налягане определете точно 10-15 минути, така че средата да бъде обработена. След това оставете тенджерата под налягане да се охлади малко. Съдовете внимателно ги поставете върху плоска повърхност, без накланяне или завъртане до пълното втвърдяване на разтвора. Съдовете с готовото вещество могат да се съхраняват в продължение на доста дълго време, до няколко месеца (за предпочитане в хладилник).

Има и друг метод за стерилизация, в която обработката на цялата хранителната среда се осъществява в един съд. Вземете подходящ стандартен тиган. Изчакайте водата да заври, сложете плътно затворената колба с готовия разтвор. Оставете да ври 20 минути. Извадете и оставете да се охлади, процедурата се повтаря на следващия ден. Повторното кипене е необходимо, за да убие микроорганизмите, които не са били убити при първото третиране. Веществото по този начин се стерилизира и се съхранява достатъчно дълго време. Предимствата на този метод се крият във факта, че не е необходимо да използвате допълнително съдове. Недостатък: цялата субстанция преди всяко засаждане е необходимо да се стопява, а това може да се отрази неблагоприятно на нейните свойства.

Семена за посев

posev_01_01

Преди засяването на семената, дезинфекцирайте ги: накисване ги в разтвор от белина (100 мл вода се смесва с 15 г белина, полученият разтвор се разклаща в продължение на 15 минути, след това се пропуска през филтърна хартия). Няколко семена се поръсват с филтрата в колба, от време на време се разклаща, накисват се в разтвора в продължение на 10 минути и започва засаждането.

В домашни условия посяването трябва да се извърши над пара. Вземете тиган, добавете вода и я оставете да заври, в центъра поставете решетката. Горещата пара ще пренесе микроорганизмите във въздуха непосредствено над врящата вода, така че можете да получите чиста култура.

Внимателно отворете колбата. Пренесете семената в субстанцията. Колбата се разклаща, семената трябва да се разпределят по цялата повърхностни след това веднага затворете. Опитайте всичко много бързо. В противен случай, бактериите биха могли да влязат в тръбата и всички усилия да бъдат напразни. “Посетите” колби се съхраняват при температура от 18-23 градуса с разсеяна светлина и непрекъснато осветление 12-14 часа на ден. И ако в рамките на няколко дни, не забележите появата на плака или слуз по стените на епруветката – сеитбата е била успешна.

Отглеждане на орхидея от семена: трудно, но не и невъзможно!
Отглеждане на орхидея от семена: трудно, но не и невъзможно!

Грижа за разсада

Времето за поникването на различните видове орхидея е различно. Обикновено трябва една седмица, за да забележите, че семената са се превърнали в малки топки от зелени съцветия. С течение на времето ще се появят смукателни косми. И в най-горната част ще бъдат първите малки листа. След поникване, 2-3 листа започват да формират корени.

Вижте още: Растението ви ще цъфне веднага с тази съставка!

В процеса на отглеждане в продължение на година трябва да прехвърлите посева към обичайната му почва. Налейте малко вода в съд и внимателно измийте кълновете. Изсипете в какъвто и да е съд и добавете фундазол, с  дезинфектиращо действие. След това прехвърлете към субстрата с помощта на мека четка или форцепс с гумен връх (да не се повреди растението). Преди да се премести за разсад, запълнете субстрата с вряща вода за 30 минути. След засаждане, младите растения се нуждаят от създаване на парникови условия (изкуствено осветление, влажност под 60%). За успешното отглеждане е желателно субстрата да не изсъхва през този период.

maxresdefault-1024x576

Предупреждаваме ви, че растенията ще растат много бавно. Едва след 5-6 години ще може да ги видите като цъфнала орхидея. Както вероятно сте се убедили, размножаването на семената у дома изисква внимание, старание и точност. Но усилията ще ви възнаградят – млади растения в големи количества. Вие ще задоволите себе си, както и ще направите по един подарък на всички ваши приятели.