НАЧАЛО ЗДРАВЕ Освобождаване от стреса-14 необикновени начина според психолозите

Освобождаване от стреса-14 необикновени начина според психолозите

0
Освобождаване от стреса-14 необикновени начина според психолозите
Освобождаване от стреса-14 необикновени начина според психолозите

За стреса в ежедневието говорим и се сблъскваме всички. Той е нормален спътник в живота ни и трудно може да бъде избегнат.

Мислите бягат, невъзможно ви е да се концентрирате, имате усещане за нещо много неприятно отвътре, обзема ви паника – това са типичните симптоми на стреса, който ви изважда от равновесие.

Какво да направите? Научете се да се справяте със стреса, защото това не само ще ви помогне да се върнете във форма, но също така ще ви избави от заболявания и дори ще забави процеса на стареене.

Освобождаване от стреса-14 необикновени начина според психолозите

1. Разресване на косата

По време на работния ден прекаран пред монитора, мимическите мускули са толкова напрегнати, че усещате главата си тежка и тя започва да ви боли. Един от начините да се избегне стреса е разресването на косата в продължение на 10-15 минути. Тази процедура помага да се “раздвижи” кръвта и да се отпуснат мускулите.

2. Яжте сладолед

Вкусната храна е ефективен анти-стрес допинг. За запазване на доброто настроение и освобождаване от стреса помага и мазната риба, която съдържа омега-3 мастни киселини, които са много полезни за нервната система. Ако не обичате риба, яжте сладолед или банани. Тези продукти действат по-добре от антидепресантите.

3. Масаж

За да съхраните енергията си, масажирайте в продължение на 30 секунди точката под носа, тази между веждите, под долната устна и в центъра на дланта.

4. Разтърквайте дланите

Това е друг лесен начин за облекчаване на напрежението и за избягване на стреса. Нужно е с всичка сила да търкате дланите си една в друга, докато се загреят. Също така е полезно внимателно да разтъркате ушите си. Така ще можете да се ободрите и да се съсредоточите върху работата си.

5. Отмийте конфликтите и стреса

За справяне с емоционалния негативизъм помага 15-минутен душ. Застанете под топлата струя на водата, така че тя да масажира главата и раменете ви. Скоро ще почувствате как водата отнася със себе си всичко ненужно.

6. 27 предмета

Според Източните практики: “Ако искате да се избавите от стреса или тъгата, преместете 27 предмета в дома си.” Смята се, че това освобождава пространство за енергията, която ще може безпрепятствено да се плъзга в правилната посока. Опитайте този метод и се убедете сами, че това помага на мозъка да се превключи, да се отвлече вниманието ви от проблемите и да се отпуснете.

7. Стълба

Направете 30-секундно пробягване нагоре и надолу по стълбите – това упражнение ще засили притока на кислород към тази част от мозъка, която отговаря за управление на емоционалния стрес.

8. Оцветяване

Психолозите са установили, че оцветяването на картинки за две или три минути по време на периоди на повишен стрес петкратно увеличава вероятността от приключване на работата в срок. Това означава, че можете не само да преодолеете стреса, но и да създадете някакъв шедьовър.

9. Чай с хибискус

С натрупването на свободни радикали човек изпитва безпокойство и панически състояния, специфични за стреса. Хибискусът не позволява на радикалите да се концентрират, разпръсква ги и по този начин помага за облекчаване на стреса, без да ви прави апатични.

10. Размахване на ръцете

За много хора стресът се изразява в това, че се стягат и губят еластичността на мускулите на гръбначния стълб, на раменния пояс, врата и в лумбалната област, което означава – главоболие и болки в гърба. Добра помощ в този случай могат да окажат масажът и плуването. У дома и на работното място можете да правите прости упражнения за релаксация: необходимо е да завъртите ръцете си, да ги огънете в различни посоки, а също можете да правите и движения с краката си все едно ритате.

Вижте ощеРецепта от три прости съставки, която лекува рак

11. Почистване

Подреждането на нещата по местата им помага за организиране на мислите и за съсредоточаване. В допълнение, спретнатите рафтове, чекмеджета и шкафове имат своеобразен психологически ефект – външният ред и организация човек несъзнателно пренася в собствения си живот.

12. Минута за размишление

Намерете начин да си останете вкъщи сами, за да организирате мислите си. Включете любимата си музика, извадете от хладилника любимо си лакомство, настанете се в любимия си стол. Помислете за това, което бихте искали най-много и напишете желанието си на хартия. Видът на ясен план ще ви помогне да определите по-нататъшните си действия.

13. Ароматерапия

Ароматите са силно свързани с емоционалната памет. Затова е много полезно да имате под ръка аромат, който асоциирате с преживени минути на силно щастие, радост, блаженство. Вдишвайте го по-често, това ще ви помогне да съхраните доброто си настроение.

14. Танци

Задължително танцувайте у дома! Ритмичните движения под звуците на музиката много добре помагат за облекчаване на стреса. При това танците се възприемат като забавление, за разлика от упражненията във фитнес-центровете.

Хареса ли ви статията? Споделете я с приятелите си.