НАЧАЛО ЗДРАВЕ 10 причини да ядете целина всяка вечер! Вижте кои са те!

10 причини да ядете целина всяка вечер! Вижте кои са те!

0
10 причини да ядете целина всяка вечер! Вижте кои са те!
10 причини да ядете целина всяка вечер! Вижте кои са те!

Вероятно често ядете целина, но в комбинация с други зеленчуци, и вероятно не сте се замисляли за ползите, които тя носи за здравето ви.

Този зеленчук притежава невероятни ползи и ви представяме 10-те причини, които ще ви накарат да започнете да го обичате още повече:

Облегчава и намалява възпалението

Този зеленчук успешно лекува възпалението, облекчава болката в ставите, а също така е богат на антиоксиданти и полифеноли. Освен това е изключително полезен в случай на астма и акне, тъй като съдържа салицилова киселина.

Понижава лошия холестерол

Вкуса и аромата на целината идват от съединение, известно като бутилфталат, което намалява нивото на лошия холестерол, който пък от своя страна води до високо кръвно налягане. Приемането на 2 стъбла целина на ден може да намали нивата на лошия холестерол до 7%!

Помага на храносмилането

Целината съдържа голямо количество вода и неразтворими фибри, което й позволява да регулира киселиността в стомаха. Нейните свойства я правят идеален диуретик.

Намалява високото кръвно налягане

Целината е богат източник на биологично активни вещества, известни като фталиди, които подобряват кръвообращението, най-малко с 14% и намаляват количеството хормони на стрес в кръвта.

Поддържа здравето на очите

Листата целина осигуряват 10% от дневната доза витамин А в организма, който предотвратява влошаването на зрението поради стареене и предпазва очите.

Помага да отслабнете

Дръжката на целината съдържа само 10 калории и много вода, така че използването й ще ви държи в пълния смисъл сити и ще ви помогне да се отървете от излишните килограми.

Намалява стреса

Целината е богата на магнезий и на минерал, който се нарича “победител на стреса.” Нещо повече, тя е богата на етерични масла. Консумацията на този зеленчук ще успокои нервната система, а също и ще ви помогне да заспите лесно.

Контролира алкалното равновесие

Целината предотвратява киселиността в организма, така че редовната му консумация поддържа добър баланс на рН-нивата в организма.

Вижте още: Яжте чесън и мед на гладно и вижте какво ще се случи с тялото ви!

Подобрява сексуалната функция

Тя е с високо съдържание на двата полови феромона – андростенон и андростенол, които се отделят по време на дъвчене. Това значително ще повиши нивото на възбуда.

Бори се с рака

Целината съдържа лутеолин, който забавя образуването на ракови клетки на гърдата и инхибира растежа им особено в случай на рак на панкреаса и рак на дебелото черво.

В допълнение, трябва да знаете, че колкото по-тъмен цвят има целината, толкова нейния аромат е по-силен. Моля, имайте предвид, че хранителните вещества на целината ще се съхранят, ако има свеж вид и я държите в хладилник.