НАЧАЛО ЗДРАВЕ Изпражненията съдържат информация за здравето ни

Изпражненията съдържат информация за здравето ни

0
Изпражненията съдържат информация за здравето ни
Изпражненията съдържат информация за здравето ни

Възможно е да ви звучи смешно, но изпражненията са ценен показател за нашето здраве. Също така и тяхната регулярност, форма и цвят.

Наблюдавайки колко често ходим до тоалетната и какво количество екскременти отделяме е от ключово значение за ранното диагностициране на проблемите с храносмилането и стомашно-чревния тракт.

Хипократ считал, че всички болести се зараждат в червата.

Ето защо, ние трябва да сме сигурни, че това, което излиза от нас, изглежда добре.

И така, има три неща, на които трябва да се обърне внимание:

• Регулярност
• Форма
• Цвят

1. Регулярност

Препоръчително е да се изхождаме веднъж на ден. Трябва да почувствате, че червата ви са напълно изпразнени. Въпреки това, някои ходят до тоалетната по 2-3 пъти на ден. Това може да е свързано с по-бърз метаболизъм, с количеството полезни бактерии или с количеството храна, която сме консумирали. Ако се пречистваме повече от 3 пъти на ден, това е симптом на диария, за който ще говорим по-късно.

Някои хора смятат, че ходенето до тоалетна веднъж на няколко дни е нормално. Въпреки това, аз не съм съгласен с това твърдение. Изпражненията са най-добрият начин да се почисти тялото от токсини, киселини и други шлаки, така че би трябвало да се случва всеки ден.

2. Форма

Формата на изпражненията е много важен показател, но много малко хора ще ви кажат за това. Ние трябва да сме уверени, че нашите изпражнения имат правилната форма. Това е свидетелство, че тялото ни е преработило и усвоило всички хранителни вещества, съдържащи се в храната и цялостно се прочиства от киселините и токсините.

Пред вас е ръководството или така наречената бристолска медицинска карта:

• Тип 1. Отделни твърди бучки, малки топки
• Тип 2. Подобно на наденица, но на бучки
• Тип 3. Като наденица, но с пукнатини по повърхността
• Тип 4. Подобно на наденица или змия, гладко и меко
• Тип 5. Меки топки с релефни ръбове (лесно преминават)
• Тип 6. Пухкави парчета с остри ръбове, мека консистенция
• Вид 7. Воднисти, без плътни парчета. Абсолютно течни

Изпражненията съдържат информация за здравето ни

Вече досетихте ли се кой от тези типове се счита за признак на здраве?

Ако сте избрали тип 4, поздравления. Вие сте абсолютно прави! Идеалните екскременти излизат лесно , миришат по-скоро като презрели плодове, а не като нещо ужасно, от което искате по-скоро да се отървете.

Трябва също да се отбележи, че тип 3 е по-добрият вариант от 5 или 6. Диарията е трудно да се контролира и тя обикновено е следствие от по-сериозни здравословни проблеми. Може да бъде съпроводена от слабо усвояване, в следствие на което тялото ви не получава всички необходими витамини и минерали.

Диария? Ако вашите изпражнения са меки, кашеобразни, течни и твърде чести, могат да бъдат предприети следните стъпки: На първо място, добре е да поговорите с вашия лекар и да настоявате за анализ на изпражненията. В същото време, за да се затегнат изпражненията е добре да минете на диета и да консумирате продукти, които имат благоприятно въздействие, а именно:

• Банани
• Ориз
• Ябълки
• Чай

Тези продукти съдържат танини, които укрепват консистенцията.

Можете също да включите в диетата си една до две супени лъжици хранителна бентонитова глина. Тя не само укрепва консистенцията, но също така извежда токсините. Приемайте пробиотици, глутен, консумирайте пшеница или други зърнени храни, ядки, семена, докато не бъдат излекувани червата ви.

Твърди изпражнения?

Ако имате твърди или нерегулярни изхождания, можете да говорите с вашия лекар и да настоявате за извършване на анализ. Също така помислете за изследване на хормоналната активност на щитовидната си жлеза. Добавянето на магнезий към вашата диета ще помогне много.

Риба и други храни, съдържащи здравословни мазнини, семена от испански градински чай, слънчогледови семки и ядки също могат да подобрят процеса. Да не забравяме за крушите: две на ден ще има положителен ефект върху червата. Йога и масаж на корема са също добър вариант.

С успех се ползва и рициновото масло: прилагайте го с масажни движения върху корема по няколко пъти в седмицата.

Друго тайно средство е ментовото масло. Добавете една капка във вашата тоалетна и седнете. Това стимулира червата и
често води до дефекация.

3. Цвят

И така, ние обсъдихме с вас формата. Сега нека да поговорим за цвета. Вярвате или не, но цветът също е много важен! Златната среда за цвета на изпражненията е – от млечно шоколадово до тъмно кафяво. Ако цветът е черен – това говори за наличието на кръв в горната част на стомашно-чревния тракт.

Вижте ощеЩитовидната жлеза – 8 признака, които показват, че имате проблем

Жълти и зелени изпражненията могат да станат в резултат на нарушения в мазнинната абсорбция, в работата на черния дроб или жлъчния мехур.

Пийте сок от цвекло, шведска тинктура, приемайте солна киселина/пепсин или някакви други храносмилателни ензими, за да подпомогнете организма си да разгражда мазнините. Не забравяйте, че ако ядете цвекло, зеленолистни храни или хранителни оцветители, цветът на изпражненията може да се променя и това е абсолютно нормално.

Плуват или не плуват?

И най-накрая … този въпрос рано или късно се появява в коментарите: “Трябва ли изпражненията да изплуват на повърхността” Въпрос за милион долара и тук становищата на експертите се различават. Някои твърдят, че първият случай показва достатъчно количество фибри в диетата. Други са на мнение, че това е в резултат на нарушение на абсорбцията на мазнини. Вторият вариант е по-добрият – това е заключението. Въпреки това, истината е, че по-добрият е този, при който вие се чувствате здрави.