НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Ето как по дограмата ви няма да има повече конденз!

Ето как по дограмата ви няма да има повече конденз!

0
Ето как по дограмата ви няма да има повече конденз!
Ето как по дограмата ви няма да има повече конденз!

Разбира се, всички ние знаем, че дограмата (пластмасовите прозорци и врати) задържа топлината в дома ви много по-добре, отколкото дървените прозорци. Така както дървото може да пропусне студения въздух през пролуката между дограмата и самото стъкло, точно така и самото дърво диша. Но всяка дървена конструкция – дали на балкона или прозореца – има едно безспорно предимство, и това е, че е естествен материал. За съжаление, това не може да се каже за пластмасовите материали. Да, те не пропускат студения въздух, но процесът не позволява вентилация и въздухът не се движи в помещението.

Подгответе се през лятото

Подобряването на изолацията ви спестява пари през зимата, а също така подобрява вентилацията, която ще ви спаси от влага и мухъл. Чрез ремонт и подмяна на прозорците в стаята можете да спестите време, пари и здраве.

Смяната на прозорците през лятото обаче не може да се справи с проблема на кондензацията. През лятото стаите почти постоянно се проветряват, циркулацията на въздуха е отлична и без значение дали е мокро навън или не, кондензът не се вижда. Проблемът става явен с появата на студеното време. През есента избягваме да проветряваме често – за да запазим топлината, се опитваме да затваряме вратите на време. Този процес води неизбежно до запазване влажността на въздуха в помещението, което от своя страна неминуемо ще се отрази на дограмата.

Откъде се появява конденза?

Именно плътността на въздуха и херметизацията му в стаята, когато отопляваме у дома, е причина за кондензацията. Кондензацията започва да се появява по прозорците, когато температурата в помещението падне под 18 градуса. Като правило, тя активно започва да се появи през есента и зимата, когато се налага да се отопляваме и външната температура е много по-ниска, отколкото в стаята.

Как отоплението влияе на появата на конденза?

Имате ли капки върху стъклото? Обикновено влагата се появява в ъглите на дограмата или в ниските части на прозореца. В повечето случаи, появата на влага показва недостатъчно изолационни помещения или пропуски в системата за отопление. Може да решите този проблем, ако се отървете от водните капки върху стъклото. За тази цел е необходимо да поставите допълнителен радиатор в стаята. По този начин ще се повиши температурата на стаята през зимата и прозорците ви вече няма да бъдат обхванати от капки вода.

Борете се с конденза, като изолирате стените!

Ако по технически причини не можете да сложите радиатор, то можете да направите вътрешна изолация на стените. Въпреки това, в този случай ще трябва да поправите стените в стаята, но ще спестите разходи за следващия си отоплителен сезон. Друго решение е външната изолация на стените. Въпреки това, ще трябва да наемате алпинисти за извършване на ремонта, но пък  ефектът ще се удвои. През зимата можете да запазите топлината, а през лятото – прохладната атмосферата в апартамента. И най-важното, ако живеете в частен дом, не забравяйте изолацията на тавана, защото именно той отнема огромно количество топлина.

Добрата вентилация предотвратява загубата на влага!

Вижте още: Солта защитава от зло и от магии! Разберете как!

Помислете по въпроса за вентилацията на закрито. Ще ви помогнат вентилаторите, които можете да монтирате във вентилационните отвори по време на ремонт. Също така, при поръчка на дограмата, можете да изберете специален профил. При отоплението, както казахме, е необходимо да се погрижите от рано и да не блокирате горещия въздух. Знаейки, че стаята ви е често влажна, се опитайте да сведете до минимум присъствието на цветя в нея.

Във всички случаи вашата основна задача е да осигурите решение на проблема, преди да се е появил!