НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Тези правила за сервиране трябва да ги знае всяка домакиня!

Тези правила за сервиране трябва да ги знае всяка домакиня!

0
Тези правила за сервиране трябва да ги знае всяка домакиня!
Тези правила за сервиране трябва да ги знае всяка домакиня!

Всяка жена рано или късно ще трябва да организира празник и да се научи на правилно сервиране на масата. Домакинята е отговорна за всичко, свързано с готвенето и празничната трапеза. Това не е лесна работа, защото е необходимо не само добре да сготвите всички ястия, но и умело да ги представите!

Ако някое от правилата не е изпълнено на празника, няма да постигнете желаното впечатление у гостите си. Знаейки правилата за сервиране на храната и напитките, вие обаче няма да се изложите. Успехът на събитието е гарантирано!

Условия за сервиране на ястията

Предястия

До пристигането на гостите на масата трябва вече да сте сложили студените предястия, които е желателно да оформете старателно и красиво. Ако няма достатъчно място за някое ястие на масата, не е нужно да се притеснявате – намалете останалите ястия и махнете вазата с цветя. Ще сервирате останалите ястия после. Ако имате малко гости, може да използвате близко до вас място, на което да сложите част от ястията си, за да ви е по-удобно да ги сервирате по-късно. В някои случаи, гостите могат сами да се обслужват (но само ако те наистина са малко – не повече от шест души). Ако гостите са повече, домакинята трябва да сервира ястията от лявата страна на всеки гост, както и предварително да е сложила малка част от храната по чиниите. В началото се сервират рибни предястия, сандвичи и салати. Салатите трябва да бъдат представени в следния ред: първо риба, след това месо и едва след това – зеленчуци. След салатите идват всички видове месо: наденица, шунка, пастет, желирано месо и домашни изстудени птици.

Първо ястие

След предястието идва ред на първия курс от основни ястия. Ако хората на масата са малко, домакинята трябва да сложи супника до тях и да сипе супа на всеки гост. При голям брой гости, домакинята дава супника на всеки гост с лявата ръка, а той сам си сипва желаното количество. Супите и бульоните все още може да се изливат в затоплени купички, като ги сложете в чиния, върху която да поставите лъжицата от дясната страна и  така да сервирате на масата. Ако първото ястие предполага тестени изделия, то сервирайте ги заедно в един съд, покрити с хартиена салфетка.

Вместо супа може да предложите на гостите си варена риба със зеленчуци.

Второ ястие

След като гостите си изядат първото ястие, трябва да раздигнете приборите и да преминете към сервиране на второто ястие, обикновено то е с месо. Сложете на масата овални или кръгли чинии, на всеки гост поставете вилица или лъжица. Ако сте подготвили няколко месни ястия, първо трябва представите ястието от печено месо или приготвеното месо на скара: свинско, говеждо, еленско месо и едва след това можете да сложите на масата домашни птици, пълнени със зеле и т.н.

Напитки

Черното кафе се сервира в малки чашки с чинии. На всяка чашка се слага малка кафена лъжичка. За сервиране на чай домакинята поставя в непосредствена близост до чая самовар или чайник с вряща вода. Тогава тя налива чая в чаени чаши.

Десерт

Десертът се сервира заедно с чай или кафе, като той може да представлява сладкиши, бонбони или торта. Необходимо е да поставите към тортата специална лъжичка за ядене. Бонбоните се сервират в кутии.

Алкохол

Сухото бяло вино се сервира със салати и риба.

Червеното месо (дивеч, свинско, говеждо, гъски, патици) се сервира с червено вино, а пуешкото и пилешкото месо – с  бяло вино. Сервиране на вино със супа е недопостимо.

Когато е дошло времето за пиене на кафе, можете да предложите ликьор или коняк. За сладки блюда може да предложите и мускат или сладко шампанско, но това не е задължително. В допълнение, сухото или полусухото шампанско е подходящо при консумация на месо или предястия.

За да можете да се насладите на виното в пълна степен, е по-добре да бъде охладено до определена температура.

Температура на сервиране на напитките:

Сухото бяло вино и водката се охлаждат до температура от 8-10 градуса.

Червените трапезни вина – до 20 градуса.

Стайната температура (16-18 градуса) е много подходяща за сервиране на коняк, ликьор, подсилено вино.

Шампанското (и други газирани вина) трябва да са с температура от 6-7 градуса, така че е необходимо да се охлади в кофа с лед, а не в хладилник.

Плодовите сокове, содата, минералната вода и коктейлите се сервират с лед. Кубчета от лед може да сложите в специален съд или директно да ги поставите в чашите за напитки.

2

Отворете бутилката на масата внимателно, опитвайки се да не окапете гостите си, държейки гърлото в посока към масата. Първо, домакинът сипва няколко капки вино в чашата си, а след това останалата част на гостите, като започне с жените. Когато домакинът разлива вино в чашите трябва да стои отдясно на госта и да напъли чашата до 2/3 от обема й.

Червеното вино трябва да се налива в прозрачен съд, в никакъв случай не бива да се сервира в цветни чаши. Шампанското се налива бавно и внимателно, така че да не прелее. Първо, напълнете чашата с шампанско до половината, а след това до 3/4 от обема й.

Ако имате бутилка коняк, ликьор или бренди, първо трябва да я излеете в стъклена бутилка за съхранение и чак тогава да преминете към нейното разливане на масата.

Вижте още: Почистването с храни може идеално да замени някои препарати

Бутилираната бира се отваря на масата и се изсипва в чиста и суха стъклена чаша от дясната страна на госта. Пяната от бирата трябва леко да седи повдигната над стъклената чаша. Ако чашите за бира са омазнени, пяната ще се разсее по-бързо. Ето защо, чашите трябва да се измиват добре и да бъдат сухи.

Когато наливате напитки, дръжте в дясната си ръка бутилката, а в лявата – хартиена салфетка, за да може, ако е необходимо, да избършите гърлото на бутилката.

Запомнете тези прости инструкции за сервиране и вашата организация винаги ще минава гладко! Ако тези съвети са ви харесали, ги препоръчайте на приятелите си.