НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ 7 правила в шаха, които са много важни и в живота

7 правила в шаха, които са много важни и в живота

0
7 правила в шаха, които са много важни и в живота
7 правила в шаха, които са много важни и в живота

Правилата в шаха не са толкова различни от принципите в живота. Вие ще се убедите в това, след първата игра.

Избор сред разнообразие от възможности

Почти всяка ситуация включва избор между най-различни възможности. Ако се стремите да спечелите – ще трябва да предоставите резултат от няколко възможни решения. Вярвате или не, но в шаха, най-очевидният вариант за преместване на фигурите не е 99%, а само 50%.

Търпение

В шаха не бива да имате прибързани ходове, наистина е така и в живота. Не бързайте да отговаряте на хода на противника, помислите за всички възможности и не забравяйте, че шансовете за отговор на другия играч, са равни на 50%.

Гледайки се отстрани

Вие трябва да се поставяте на мястото на своя претендент. Опитвайки се да разберете неговите мисли и намерения и стратегията му, вие определяте как ще постъпи той. Разбирайки ги, можете ефективно да издържите на натиска му. Ако сте вглъбени само в собствените си действия (буквално, без да забележите фигурите около вас), е лесно да пропуснете фатален удар.

Мислене на победител

Всяка страна трябва да започва с вяра в победата. Това е положителна нагласа. Откажете се от празни ходовете в шаха. Вашите действия може да са грешни, но те все още трябва да са фокусирани върху резултата. И никога не забравяйте, че времето загубено в празни ходове може да бъде оправдано само ако е част от вашия хитър план.

Благодарност

Благодарете на противника за вълнуващата игра и пъргави ходове. Не крийте емоцията си, че се радвате да играете и не позволявайте на гордостта ви да се отрази на добрите ви нрави по някакъв начин.

Вижте още: Тази жена казала на баба си, че се е променила, а тя…

Научавате се да губите

Научите се да играете въпреки загубите. Не забравяйте, че можете да започнете нова игра, в която да спечелите победата, благодарение на грешките от миналото. Запомнете този философски поглед.

Удоволствие

Радвайте се на играта. Животът е като шаха – той е процес на достигане до целта. Вашата задача е да стигнете тази цел без усилие и с удоволствие. Победата е важен компонент от всяка игра, макар и тя винаги да е кратка, е много радостен момент. В живота по-голямата част от забавлението идва само от тези кратки моменти на победа, не искате да скучаете, нали?!