НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Бульон от кости с необикновени ползи за здравето!

Бульон от кости с необикновени ползи за здравето!

0
Бульон от кости с необикновени ползи за здравето!
Бульон от кости с необикновени ползи за здравето!

Този бульон изглежда като обикновена супа, но това, което впоследствие разбрах за това ястие, истински ме шокира. Оказа се изключително ползотворен!

Баба ми често правеше супи на базата на бульон. Всички ядяха и я хвалеха! Сега си дадох сметка колко добре всъщност сме били хранени като деца: Оказва се, че костният бульон е изключително здравословна храна.

Бульонът съдържа глицин и пролин – две уникални аминокиселини, необходими за правилното функциониране на организма. Недостигът на тези вещества може да доведе до крехки кости, различни възпаления и дори появата на ранни бръчки!

Ползи от бульона

1. Зарастване на рани

Полезните аминокиселини в състава на бульона допринасят за възстановяването на тъканите! Бульонът се препоръчва да се приема от пациенти в следоперативен период. Също така, тази храна е изключително важна за подрастващия организъм на децата и юношите.

2. Поддържа здравето на костите

Калцият, магнезият и фосфора, които се съдържат в бульона, много добре се усвояват! Важно е да се яде супа за здрави кости на всяка възраст.

3. Добро храносмилане

Бульонът съдържа желатин, който има благоприятен ефект върху стомашната лигавица и червата. Ако имате проблеми с храносмилането, препоръчително е да пиете костен бульон толкова често, колкото имате възможност!

4. Пречистване на организма

Бульонът от кости ще помогне на черния дроб да се справи с токсините! При всяка форма на детоксикация към менюто е полезно да се добави това ястие.

5. Висок хемоглобин

Глицинът в състава на бульона осигурява високо съдържание на желязо в кръвта, предотвратяващо анемия и помага за по-доброто пренасяне на кислорода от кръвта.

Как да приготвим бульон

Бульонът може да бъде самостоятелно ястие, а също така и основа за супи и сосове. Забележително е, че бульонът е нискокалорична храна – само 15-20 калории в 1 литър!

Бульон от кости с необикновени ползи за здравето!

За идеален бульон:

1. Преди да сварите бульона, запечете леко костите във фурната.

2. Обезателно смелете костите, преди да ги залеете със студена вода.

3. Изплакнете костите преди готвене!

4. Когато бульонът заври, отстранете от него пяната и премахнете част от мазнината. След това намалете огъня.

5. Не допускайте бульонът да кипене по време на готвене!

Вижте още: Френска лучена супа – невероятно вкусна рецепта!

6. Бульонът се вари средно 2-3 часа. Час и половина преди края на готвенето добавете към бульона корени и подправки, а половин час преди да снемете от огъне – посолете.

Полезен е не само бульонът от кости, а също и месно-костният бульон и бульонът от риба! Ако чувствате, че имате проблеми с работата на храносмилателната си система или общо отслабване на организма, няма по-добро средство. Само 2 чаши бульон на ден са достатъчни да ви излекуват!

А колко много варианти на това прекрасно ястие съществуват! Бульон с кнедли, крутони, кюфтенца, юфка и дори с бъркани яйца … Опитайте се да го приготвите и споделете с вашите приятели тази перфектна рецепта за бульон, те ще я оценят!